latinica  ћирилица
16/10/2018 |  14:00 ⇒ 14:16 | Autor: SRNA

Galić: Spriječen ulazak 12.831 migranta

Granična policija BiH je do sredine oktobra spriječila 12.831 migranta u pokušaju ilegalnog ulaska u BiH sa teritorije susjednih zemalja, dok je 5.061 lice koje je ilegalno prešlo granicu predato u nadležnost Službe za poslove sa strancima, rekao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

On kaže da su ova lica uglavnom iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistan i Iraka, što korespondira sa najčešćim državljanstvima migranata u području istočnog Mediterana i dokazuje uzročno-posljedičnu povezanost između zbivanja u tom regionu i na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

Galić je u Dubrovniku, na regionalnom sastanku o jačanju pomorske saradnje graničnih policija regiona sa izlazom na Јadransko more, rekao da BiH bilježi pojačan migrantski pritisak od kraja 2017. godine.

Dodao je da se bilježi znatan rast broja otkrivenih krivičnih djela u vezi sa krijumčarenjem migranata, a kao primjere je izdvojio nedavno uspješno realizovane operativne akcije "Taurus", "Oks" i "Centar".

Prema njegovim riječima, Granična policija BiH preduzima mjere u skladu sa planom vanrednog angažovanja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracionom pritisku, te obavezno kontroliše teretna vozila.

Galić je kao značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija naveo i angažovanje policijskih službenika iz drugih policijskih agencija koji zajedno sa pripadnicima Granične policije vrše nadzor granice.

Na današnjem regionalnom sastanku razmatrani su i budući modaliteti saradnje, naročito u oblasti razmjene informacija i najboljih praksi iz oblasti pomorske bezbjednosti na Јadranu.