latinica  ћирилица
16/10/2018 |  15:33 ⇒ 15:38 | Autor: SRNA

Talić: Dualno obrazovanje zalog za budućnost

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić rekao je danas, nakon sastanka sa švajcarskim ekspertima za dualno obrazovanje i uspješnim privrednicima Filipom Reberom i Edinom Dacićem, da je ulaganje u dualno obrazovanje zalog za budućnost i da je neophodno umrežavanje između poslodavaca i obrazovnog sektora.
Banjaluka - Talić, Reber, Dacić - sastanak - Foto: SRNA
Banjaluka - Talić, Reber, Dacić - sastanakFoto: SRNA

Na današnjem sastanku zaključeno je da je obezbjeđivanje kvalifikovane radne snage jedan od ključnih izazova u Banjaluci za razvoj privrede, te je neophodna što bliža saradnja obrazovanja i privrede, odnosno kombinacija teorijskog znanja sa praksom u preduzećima, čime bi se postiglo da se obrazovanje i kvalifikovanje kadrova podudara sa razvojem privrede.

Talić je istakao da je sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem i Dacićem razgovarao i o planiranju potrebne obuke s ciljem poboljšanja radne uspješnosti, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Svjesni smo da su privreda i obrazovanje usko povezani. Radnički univerzitet vidim kao poligon i mogući kvalitetan primjer za uvođenje novog sistema osposobljavanja radne snage za potrebe privrede", rekao je Talić.

Za primjenu sistema dualnog obrazovanja u Banjaluci veoma je značajna donacija švajcarske Vlade, gdje je posrednik bio Edin Dacić.

Na sastanku je rečeno da će Dacić, kao ekspert za dualno obrazovanje, predložiti koncept budućeg centra za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u Banjaluci.

Boraveći u Banjaluci, Reber je razgovarao sa predsjednicima Unije udruženja poslodavaca i Saveza sindikata Republike Srpske, predsjednikom Aktiva direktora srednjih škola, dekanom Šumarskog fakulteta i mnogim privrednicima da bi se što brže počeo primjenjivati sistem dualnog obrazovanja.