latinica  ћирилица
20/10/2018 |  21:44 ⇒ 21:55 | Autor: SRNA

Bihać- Građani blokirali put, traže migrante u autobusima

Građani Bihaća blokirali su večeras magistralni put Sarajevo-Bihać i autobusku stanicu kako bi spriječili dolazak migranata u grad.

Građani koji pokušavaju da spriječe dolazak migranata na autobusku stanicu, na putu propuštaju privatna vozila, ali zaustavljaju autobuse i traže lica afro-azijskog porijekla.

Portparolka MUP-a Unsko-sanskog kantona Snežana Galić potvrdila je da magistralni put nije u potpunosti blokiran, jer građani dozvoljavaju saobraćaj privatnih vozila.

Portal Kliks navodi da okupljeni građani zaustavljaju autobuse i traže migrante, ali da je većina prazna i da za sada nema incidenata.

Policija pokušava da pronađe alternativne pravce da autobusi sa migrantima prođu, ali motoristi iz Bihaća imaju zadatak da budu izvidnica da bi javili koliko autobusa sa migrantima ide prema tom gradu, javlja televizija N1.

Građani Bihaća su poručili da će nastaviti sa blokadom i da neće dati da prođu autobusi koji voze migrante.

Јedna grupa građana je na željezničkoj stanici da bi spriječili talgo voz na relaciji Sarajevo-Bihać, za koju su naveli da im je donijela mnogo nevolja.

Stanovnici Bihaća večeras su na gradskom trgu održali protest zahtijevajući hitno rješenje migrantske krize. Oni su tražili izmještanje ilegalnih migranata iz ovog grada i sprečavanje priliva novih ilegalnih migranata u kanton.

Јedan od organizatora protesta Sejo Ramić izjavio je da je situacija sa migrantima u Bihaću veoma ozbiljna, čak gotovo alarmantna.

Svoje nezadovoljstvo građani su kasnije odlučili da izraze blokadom autobuske stanice i djelimično magistralnog puta.