latinica  ћирилица
21/10/2018 |  08:21 ⇒ 13:19 | Autor: Agencije

Bihać- Građani i danas protestuju zbog migrantske krize

Građani Bihaća izašli su i danas da izraze svoj protest zbog migrantske krize koja se ne smiruje u Unsko-sanskom kantonu.
Protesti u Bihaću - Foto: klix.ba
Protesti u BihaćuFoto: klix.ba

Bišćani su i na današnjem protestu izrazili svoje neslaganje zbog nerješavanja problematike sa migrantima koja u posljednje vrijeme eskalira.

Građani su svoje neslaganje iskazali i u naselju Borići, gdje je Đački dom u kojem su smješteni migranti. Naime, u ovom naselju počelo je uklanjanje stabala borova da bi se pripremio teren na kojem bi bili postavljeni novi kontejneri za migrante, čemu se Bišćani protive.

Zbog jake kiše, građani su se zatim razišli, a nove proteste su najavili za sutra u 18 časova. Protesti su prošli bez bilo kakvih incidenata, ali uz značajno prisustvo policijskih agencija.

Za federalne medije Bišćanin Iso Mujanović je izjavio da je problem s migrantima izrežiran u Sarajevu i da bi, ako se uskoro ne riješi, moglo doći do velikih problema u Krajini. Ističe da su za ovakvo stanje krivi direktor FUP-a Dragan Lukač i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, jer su, tvrdi, uzeli novac za zbrinjavanje migranata, a onda ih poslali u Bihać.

Inicijatori protesta upozorili su da su u posljednje vrijeme zabilježeni sve češći napadi migranata na građane ovog grada, da ima krađa i drugih različitih incidenata, a da neki roditelji čak razmišljaju da prestanu slati svoju djecu u školu zbog njihove bezbjednosti.

Oni su istakli da policija Unsko-sanskog kantona čini sve što je u njenoj moći da zaštiti građane Bihaća i ovog kantona, ali da su njihovi kapaciteti ograničeni.

- Mi ne radimo nijedan postupak protiv migranata, već samo želimo da se oni izmjeste na prostor van grada Bihaća i da im se omoguće humani uslovi i mi ćemo biti sretni zbog toga. Mi ne želimo borbu sa migrantima, već samo da odbranimo svoje dostojanstvo - poručili su organizatori skupa.

Građani Bihaća traže da lokacija na kojoj će migranti ubuduće boraviti bude što prije određena.

Protesti će biti nastavljeni sutra na Gradskom trgu u 18.00 časova, a nakon toga građani će se uputiti prema objektu nekadašnje firme Bira, koji je Međunarodna organizacija za migracije odredila kao potencijalnu buduću lokaciju za migrante.

Osim toga, građani i dalje traže vanrednu sjednicu Vlade Unsko-sanskog kantona, Gradskog vijeća i pravovremenu reakciju vlasti, kao i dogovor o lokaciji migrantskog kampa van grada i njihovo što ranije izmještanje iz urbanih zona.

Nekoliko hiljada Bišćana sinoć je na gradskom trgu tražilo izmještanje ilegalnih migranata iz Bihaća i sprečavanje priliva novih migranata u taj kanton. Nakon protesta, oni su blokirali autobusku stanicu i magistralni put, te poručili da žele da migranti budu smješteni izvan grada i da budu pod kontrolom.

Sinoćnji protesti protekli su bez problema, jer je policija upozorila vozače autobusa da ne idu na stanicu, a migranti su ranije izlazili iz autobusa i stizali okolnim rutama.