latinica  ћирилица
09/11/2018 |  18:38 ⇒ 10/11/2018 | 12:06 | Autor: RTRS

Koordinaciono tijelo za migrante: Policiji dati dodatna ovlašćenja

Republici Srpskoj neophodna su nova zakonska rješenja, kako bi se dodatno zaštitila, zaključak je sastanka Koordinacionog tijela za praćenje ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske. Novim zakonskim rješenjima ili izmjenama postojećih, potrebno je dati nova ovlašćenja policiji, a u narednom periodu formirati i njen rezervni sastav. Predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da treba razmisliti i o formiranju Službe nacionalne bezbjednosti.

Pitanje migranata veoma je kompleksno, a sa bh. nivoa nikada nije bilo preventivnih mjera. zaključak je predsjednika Srpske, nakon sastanka Koordinacionog tijela. Dodaje da se iza ovoga krije mnogo političkih procesa, a da je jedan od ciljeva bio da policija Srpske bude reformisana.

Niko u Srpskoj, tvrdi Dodik, ne bi trebalo da bude naivan, jer je riječ o problemu koji neće nestati. Zato najavljuje i konkretne poteze.

- U narednih nekoliko dana razmisliću i o formiranju službe nacionalne bezbjednosti jer Republika Srpska od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH nema koristi. Od nadležnih institucija na nivou BiH tražiću da više nikome ne daju azil, jer je u najavi 20.000 zahtjeva za izdavanje azila migrantima, koji bi, ako ga dobiju, nakon tri godine mogli postati građani BiH - rekao je Ddodik.

Predsjednica Vlade Srpske, Željka Cvijanović, kaže da nema pouzdanih podataka o broju migranata. Navodi da je u kantonima Federacije BiH u kojima su migranti, prouzrokovan niz zdravstvenih i bezbjednosnih problema.

- EU zatvara svoje granice i bojim se da bi ovakva politika značila da na prostoru BiH treba zadržati koncentraciju migranata. Činjenica je i da granica BiH nije čuvana na adekvatan način - navodi Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske kaže da bi krijumčarenje ljudi trebalo bi da bude predmet krivičnog gonjena i najrigoroznijeg osuđivanja, u rangu ubistva. Važno je, tvrdi, razgovarati sa zemljama iz kojih dolaze migranti, odnosno sa Srbijom i Crnom Gorom pokušati tražiti mnogo veću saradnju i prekidanje migrantskih ruta.

- Odbili smo i koncept formiranja kampova u zemljama koje su u dodiru sa EU, jer to dugoročno nije dobro za BiH. Potrebno je uspostaviti rigoroznu kontrolu granice i spriječiti ulazak migranata u BiH - naglašava predsjednik Srpske.

Na sastanku su potvrđeni raniji stavovi da Republika Srpska nema spremnosti ni kapaciteta za smještaj migranata, ali da je neophodno omogućiti humani prolazak kroz Srpsku.

Istovremeno, migranti su prouzrokovali novu blokadu u Bihaću. Njih 146 koji su od sinoć bili zatvoreni u vozu na željezničkoj stanici u Bihaću, tokom popodneva napustili su ga i uz policijsko obezbjeđenje, prevezeni do Sarajeva.