latinica  ћирилица
30/11/2018 |  11:02 ⇒ 11:02 | Autor: SRNA

Zaharova: Građanski sukob moguć u čitavoj zemlji

Moskva je zabrinuta zbog mogućnosti da građanski sukob zahvati čitavu Ukrajinu poslije proglašavanja ratnog stanja, rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na konferenciji za novinare.
Marija Zaharova  (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov) -
Marija Zaharova (Foto: Sputnik/ Evgeniй Biяtov)

"Ukrajinska vojska dobila je ekskluzivna ovlaštenja, uključujući vansudsku upotrebu sile, što predstavlja ozbiljnu opasnost, pošto građanski sukob može da zahvati čitavu zemlju", rekla je Zaharova.

Ona je dodala da zakon o ratnom stanju predviđa ograničavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, uključujući slobodu govora, okupljanja i kretanja, prenio je TASS.

"Vlasti u Kijevu sada mogu da zaplijene od naroda šta god žele, od privatne imovine do ličnih dokumenata", naglasila je Zaharova.

Ratno stanje u Ukrajini uvedeno je 26. novembra, kada je Vrhovna Rada potvrdila odluku predsjednika Petra Porošenka.

Kao izgovor poslužio je incident u Kerčkom moreuzu koji se dogodio dan ranije, kada su tri ukrajinska broda nelegalno prešla rusku granicu i pokušala da obave nelegalne akcije u ruskim vodama.

Brodovi su zaplijenjeni, a članovi posada uhapšeni. Protiv njih je pokrenut krivični postupak i svi su u međuvremenu prebačeni u Moskvu.