latinica  ћирилица
30/11/2018 |  11:51 ⇒ 11:57 | Autor: SRNA

Linta: Rezolucija o poništavanju odluke iz 1918. godine - antisrpska

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta ocijenio je kao antisrpsku Rezoluciju Skupštine Crne Gore kojom su ništavnim proglašene odluke Podgoričke skupštine o ujedinjenju sa Srbijom iz 1918. godine.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

On je upozorio da je "riječ o jednoj u nizu brutalnih provokacija režima Mila Đukanovića prema srpskom narodu i Srbiji".

"Nažalost, u Crnoj Gori je na djelu potpuno falsifikovanje istorije s ciljem daljeg udaljavanja i produbljivanja podjela između srpskog i crnogorskog naroda", ocijenio je Linta.

On je pojasnio da je "režim Mila Đukanovića usvajanjem Rezolucije Srbiju zvanično proglasio za okupatora jer je tobože ukinula državnost Crne Gore, a srpsku vojsku koja je 1918. godine oslobodila Crnu Goru i sačuvala Boku od italijanske aneksije - okupatorskom vojskom", saopšteno je iz Saveza Srba u regionu.

"S druge strane, Đukanovićev režim ćuti o činjenici da Crna Gora nije mogla da bude pobjednica u Prvom svjetskom ratu jer je u januaru 1916. godine tadašnje rukovodstvo Crne Gore donijelo sramnu odluku o kapitulaciji. Srbija jeste doživjela vojni slom krajem 1915. godine, ali nije kapitulirala već je donijeta istorijska odluka o povlačenju vojske preko Albanije", podsjetio je Linta na istorijske činjenice.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su kasno sinoć rezoluciju kojom se odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, proglašavaju ništavnim.