latinica  ћирилица
30/11/2018 |  12:50 ⇒ 12:53 | Autor: B92

Јednoglasno usvojen zahtjev Bahtirija o ujedinjenju Mitrovice

Odbornici Skupštine opštine Јužna Mitrovica podržali inicijativu predsjednika te opštine, Agima Bahtirija, da se Sjeverna i Јužna Mitrovica ujedine, piše Gazeta.
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović) - Foto: TANЈUG
Kosovska Mitrovica (Tanjug/Sava Radovanović)Foto: TANЈUG

Naime, kako je odlučeno danas, od privremenih prištinskih institucija zatražiće se izmjena Zakona o administrativnim granicama između lokalnih zajednica s ciljem spajanja sjevernog i južnog dijela Mitrovice u jedan grad, piše Gazeta Expres.

Bahtiri je inicijativu pokrenuo nakon što je predsjednik Opštine severne Mitrovice Goran Rakić, podnio ostavku. Rakić je sa još trojicom gradonačelnika srpskih opština na sjeveru Kosova podnio ostavku u utorak, u znak protesta zbog uvođenja za 100 odsto povećanog poreza na proizvode iz Srbije.

Portal Indeksonline prenosi da je Bahtiri na sastanku lokalnog parlamenta rekao da je Rakić uvijek odbijao saradnju koju mu su mu nudili on i međunarodna zajednica. On je rekao i da je uvijek tražio da se Albanci na sjeveru tretiraju kao građani "Republike Kosovo", a da je, kako tvrdi, Rakić bio taj koji nikada nije poštovao njegove zahtjeve.

Rakića je optužio i da je želio da Sjevernu Mitrovicu napravi etnički čistom i naseljenom samo Srbima, što, kako je rekao, zakon ne dozvoljava. U sjevernom dijelu Mitrovice, inače, živi oko 20.000 stanovnika, od kojih su 3.000 manjine i to najviše Albanci. U južnoj Kosovskoj Mitrovici, živi oko 110.000 stanovnika, većinom Albanci, a samo jedan Srbin, prema nezvaničnim podacima.

Objašnjavajući šta ga je navelo da pokrene inicijativu za ujedinjenje dva dijela grada u jednu opštinu, Bahtiri je rekao da je to, između ostalog, činjenica da most na Ibru koji povezuje sjever sa jugom još uvijek nije stavljen u funkciju.

Tvrdi i da je memorandum o tome bio pripremljen, uz poštovanje Ahtisarijevog plana, ali da Rakić nije htio da ga potpiše, čime je, kako je rekao, šteta nanijeta objema opština. Dodao je i da su ga građani Јužne Mitrovice zamolili da u Prištini pokrene ovu inicijativu.

Prištinski list "Gazeta ekspres" naveo je ranije da je ta inicijativa nezakonita, te da je to odluka koja nije u nadležnosti jedne opštine. Navode da je Bahtiri tu inicijativu preduzeo bez prethodne konsultacije sa svojom strankom, Alijansom za novo Kosovo, na čijem je čelu Bedzet Pacoli.

Kosovska Mitrovica podijeljena je nakon NATO bombardovanja 1999. godine. Opština sjeverna Kosovska Mitrovica formirana je 2008. godine po planu Martija Ahtisarija za decentralizaciju na Kosovu i Metohiji.