latinica  ћирилица
30/11/2018 |  13:33 ⇒ 14:31 | Autor: Agencije

Kosovska Mitrovica: Protest "bijelih mantila" (FOTO)

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović rekao je danas, na protestu zdravstvenih radnika u Kosovskoj Mitrovici, da je još prije mjesec dana tražena saglasnost za kiseonik, koja još nije dobijena, kao ni saglasnost za sanitetski materijal.
Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici (foto: I. Radulović) -
Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici (foto: I. Radulović)

Ivanović je rekao da Srbi traže slobodu, da žive i rade mirno, da mogu da se liječe.

Protest je zakazan kako bi se ukazalo na katastrofalne posljedice odluke Prištine o taksama na proizvode iz centralne Srbije, što je blokiralo dopremanje lijekova i sanitetskog materijala iz centralne Srbije na KiM.

Ivanović je rekao da je situacija teška, možda, kaže, i nikad teža i neizvjesnija, jer se ovog puta vrši i institucionalno nasilje nad Srbima, a može se, ističe, riješavati samo jedinstvom i slogom.

Poručio je da se Srbi na KiM bore mirno, demokratski, civilizovano.

Kako je rekao, bolnica u Kosovskoj Mitrovici je već jednom bila "odbranjena" i ostala je bastion, u kojem se svi pacijenti liječe i mogu da dobiju zdravstvenu zaštitu.

"Stvari su jasne, mi tražimo slobodu, hoćemo mirno da živimo, radimo, da možemo da liječimo ljude", rekao je on.

Dragan DŽajić, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela (foto: I. Radulović)

Okupljenim građanima sa govornice se obratila i direktorica Doma zdravlja Kosovska Mitrovica Miljana Nikolić koja je poslala poruku Prištini.

"Možete da nam uzmete hranu, lijekove i sigurnost, ali ne možete da nam uzmete ljubav prema Kosovu i Metohiji i nikada ne možete da nam uzmete našu istoriju u kojoj jasno piše Kosovo je dio Srbije", rekla je Nikolićeva. 

Srbima sa Kosmeta danas su podršku pružili i predstavnici FK Crvena zvezda Dragan DŽajić, Zvezdan Terzić i Mitar Mrkela koji se nalaze u posjeti Kosovskoj Mitrovici.