latinica  ћирилица
30/11/2018 |  13:48 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Oštre osude: Sud BiH ne poštuje srpske žrtve

Iz Srpske stižu oštre osude oslobađajuće presude komandantu takozvane Armije BiH Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da oslobađajuća presuda komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja najgoru poruku koju su srpskom narodu mogli da upute Sud BiH i BiH u cjelini, te da je krajnje vrijeme da se prestane sa omalovažavanjem Srba.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je "oslobađajuća presuda Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću još jedna potvrda da je pravosuđe na nivou BiH u funkciji bošnjačke ratne politike".

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović najoštrije je osudio oslobađajuću presudu Oriću, ističući da je to potpuni krah pravosudnog sistema BiH koji do temelja ruši proces pomirenja naroda i izgradnje demokratskog društva i vladavine prava.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocijenio je da današnja oslobađajuća presuda Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja poraz BiH, poraz demokratije, pravde i jednakosti građana pred zakonom.

Poslanik SNSD-a u odlazećem sazivu Predstavničkog doma parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je Srni da su Srbi jedina meta pravosuđa BiH, ali i međunarodnog protektora, jer, štiteći Bošnjake za počinjene ratne zločine, međunarodna zajednica pere vlastitu odgovornost i ulogu u proteklom ratu na ovim prostorima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je Sud BiH danas pokazao nepoštovanje prema srpskim žrtvama, ali da ne iznenađuje takav postupak, s obzirom na selektivnu pravdu u BiH.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra da Srpska treba da prestane da finansira institucije pravosuđa na nivou BiH.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ističe da Narodna skupština Republike Srpske zbog oslobađajuće presude Oriću treba što prije da stav van snage nametnute odluke visokog predstavnika o formiranju Tužilaštva i Suda BiH.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih lica Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić rekao je da pravda i pravo u BiH ne stanuju pod istim krovom.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra da oslobađajuća presuda Oriću samo potvrđuje da u Sudu i Tužilaštvu BiH nema pravde, već da u ovim institucijam vlada politika, zbog čega treba da ih napuste srpski predstavnici.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da svi srpski predstavnici treba da napuste Sud i Tužilaštvo BiH.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Srebrenice Branislav Vasiljević rekao je da su porodice srpskih žrtava ostale nijeme.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da oslobađajuća presuda Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za evidentne ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom predstavlja zločin nad pravdom i zdravim razumom.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica rekao je da oslobođenje Orića predstavlja konačan dokaz da u BiH pravda za Srbe ne postoji.

Iz PDP-a je saopšteno da ova presuda ponovo dokazuje neprofesionalnost, politički rad i selektivni pristup pravdi u BiH.

Iz Socijalističke partije su poručili da presuda kojom je Sud BiH oslobodio Nasera Orića odgovornosti za dokazano počinjene zločine nad Srbima u Srebrenici predstavlja zločin nad pravosudnim sistemom i metak u srce BiH koja je posljednjih 20 godina živjela na aparatima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da je oslobađajuća presuda Oriću još jedna potvrda da pravosudne institucije na nivou BiH, nametnute odlukom visokog predstavnika, predstavljaju pravosudnu lakrdiju pod pritiskom i uticajem Bošnjaka.

Direktor Instituta za istraživanje zločina nad Srbima u 20. vijeku Milivoje Ivanišević rekao je da je oslobađajuća presuda očekivana i da su njome dodatno legalizovani svi zločini počinjeni nad Srbima u 20. vijeku.