latinica  ћирилица
30/11/2018 |  16:22 ⇒ 18:02 | Autor: SRNA

Kojić: Presuda Oriću - poraz BiH i jednakosti građana pred zakonom

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić ocijenio je da današnja oslobađajuća presuda Suda BiH komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja poraz BiH, poraz demokratije, pravde i jednakosti građana pred zakonom.
Milorad Kojić - Foto: SRNA
Milorad KojićFoto: SRNA

Kojić, koji je u prisustvu porodica žrtava novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je presuda Oriću katastrofalna, posebno imajući u vidu sve zločine koji su počinjeni nad Srbima u srednjem Podrinju.

"Ove ovdje porodice su čekale pravdu više od 20 godina i nisu je dočekale. Naser Orić se danas njima smijao u lice pred Sudom BiH, očigledno znajući da su određene bošnjačke politike, politike SDA, uticale na ovu presudu. Ovo je politička presuda i ona nije zasnovana na činjenicama i dokazima", naglasio je Kojić.

Kojić smatra da je potrebno pokrenuti inicijativu za ukidanje pravosuđa na nivou BiH ili za jednu potpunu reorganizaciju, jer, kako je naveo, nije normalno da predsjednik suda određuje i prvostepeno i drugostepeno vijeće, pa kako god se on zvao i prezivao i koje god nacionalnosti i vjere bio.

"To ne postoji ni u jednom pravnom sistemu u svijetu nego kod nas", naglasio je Kojić.

Kojić je napomenuo da on, kao predstavnik institucije ne može prihvatiti situaciju da ne postoji još nijedna pravosnažna presuda za zločine nad 2.600 stradalih Srba u Podrinju, za šta postoje materijalni dokazi.

"Ovi ovdje nepravnici, političari koji sjede u sudskim vijećima, oni donose ovakve presude, kao što je današnja oslobađajuća presuda Oriću. Zašto su porodice žrtava iz reda srpskog naroda drugačije od onih koji su danas podržavali Orića, koji je kriminalac, koji je za vrijeme rata direktno činio brojna zlodjela i preme svom narodu, ali očigledno da određene politike žele da naprave situaciju u kojoj će od Orića napraviti heroja, što je poraz", rekao je Kojić.

Prema njegovim riječima, najbolji komentar na oslobađajuću presudu Oriću dale su porodice srpskih žrtava, koje su odlučile da ćute, jer je, kako je naglasio, svaki komentar suvišan.

Kojić smatra da zbog nedolaska jednog člana Sudskog vijeća, izricanju presude nije prisustvovao ni drugi član, kako bi se na taj način izbjegla percepcija javnosti da je bilo određenih izdvojenih mišljenja.

On je podsjetio da je predmet koji se nalazi u Tužilaštvu BiH, otet od Okružnog tužilaštva Bijeljina onog momenta kada je trebala biti podignuta optužnica protiv Orića za ubistvo više od 90 lica na koje je Haški tribunal dao mišljenje da se može voditi, jer nije vođen pred tim sudom.

"Taj predmet se otima, dolazi pred pravosuđe na nivou BiH i isto to pravosuđe jednom donosi oslobađajuću presudu, pa po odluci da se ponovi postupak, oni danas donose istu presudu. Sud BiH ne treba da postoji, selektivna pravda nije dobra ni Bošnjacima ni bošnjačkim žrtvama koje danas podržavaju Orića", ukazao je Kojić.

Na pitanje novinara da prokomentariše odnos policijskog sistema BiH čiji su pripadnici danas bez ikakve reakcije posmatrali pred Sudom BiH ratne zastave takozvane RBiH i slušali zvižduke i pokliče, Kojić je konstatovao da te zastave nisu problem, ali je problem zastava Srpske u Predsjedništvu BiH.

"To je problem, dignu se svi, pa i oni koji su direktno učestvovali u napadu na /tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra/ Vučića, na to reaguje /direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH/ Mirsad Vilić, a na ovo danas ne reaguju. Oni sprovode politiku da nestane Republika Srpska i da se mi svi stopimo u tu unitarnu BiH, u kojoj bi mi bili nacionalna manjina, a porodice žrtava i žrtve ne bi postojale", zaključio je Kojić.