latinica  ћирилица
30/11/2018 |  16:36 | Autor: SRNA

Socijalisti: Oslobađajuća presuda - metak u srce BiH

Presuda kojom je Sud BiH oslobodio Nasera Orića odgovornosti za dokazano počinjene zločine nad Srbima u Srebrenici predstavlja zločin nad pravosudnim sistemom i metak u srce BiH koja je posljednjih 20 godina živjela na aparatima, poručili su iz Socijalističke partije.
Socijalistička partija - Foto: RTRS
Socijalistička partijaFoto: RTRS

"Ovom presudom napisana je jasna i nedvosmislena oporuka BiH kao državnoj zajednici. Sa žalošću moramo da konstatujemo da je ugašena i posljednja nada da se BiH kao državna zajednica može graditi na povjerenju među narodima, jer Srbi više nemaju povjerenje u institucije BiH", ističe se u saopštenju.

Ovakva nepravda, kakva još nije zabilježena u pravosudnom sistemu, naglašava se u saopštenju, dokaz je da je Sud BiH isključivo politička, a ne pravna institucija, jer se prilikom donošenja odluke nije vodio relevantnim činjenicama koje nedvosmisleno dokazuju zločine ubistava trojice srpskih zarobljenika.

"Nepravda nikada neće ugasiti naš osjećaj istine, niti može da izbriše krvave tragove koje je Naser Orić iza sebe ostavio ubijajući, progoneći, pljačkajući i paleći srpska sela u gornjem Podrinju", dodaje se u saopštenju.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas ratnog komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.