latinica  ћирилица
30/11/2018 |  18:46 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Crna Gora i zvanično poništila odluku o ujedinjenju sa Srbijom od prije 100 godina

Crna Gora i zvanično je poništila odluku o ujedinjenju sa Srbijom od prije 100 godina. U crnogorskoj skupštini usvojena je rezolucija, kojom se van snage stavljaju odluke Podgoričke skupštine iz 1918.godine.

Da se situacija dodatno zakomplikuje, pobrinula se policija, koja je odmah po okončanju zasjedanja uhapsila poslanika opozicije Nebojšu Medojevića, zbog, kako je navedeno, odbijanja da svjedoči u predmetima Specijalnog tužilaštva. 1918.godina ponovo je aktuelna u Crnoj Gori. I postala je dodatni kamen spoticanja u podijeljenoj državi- pristalice opozicionih prosrspkih partija i NVO već mjesecima širom Crne Gore proslavljaju 100-godišnjicu ujedinjenja. Njihovi protivnici svoj stav su pokazali plakatima pod motom "Nikad više 1918". 

"Podgorička skupština je kolokvijalan naziv. Pravo ime te skupštine je Velika skupština srpskog naroda i nije to ni slučajno", rekao je poslanik DF-a Strahinja Bulajić.

Sve je kulminiralo rezolucijom, koju je kasno sinoć usvojila crnogorska skupština, kojom su odluke od prije 100 godina proglašene ništavnim.

Slučajno ili ne Nebojša Medojević uhapšen je nakon oštre polemike o usvajanju rezolucije i poništavanju odluka Pg Skupštine. Uhapšen je pola sata nakon ponoći 500 metara odavde zgrade skupštine..hapšen je u maniru hapšenja velikih kriminalcaa, a Nebojša Medojević javna je lićnost, poslanik DF u Skupštini Crne Gore.

Vlasti kažu da je Medojević uhapšen, jer je odbio da svjedoči u predmetu o korupciji. Medojevićeve stranačke kolege tvrde da je izjavu na ovu temu već dao. Nalog za hapšenje pripremljen je i za Milana Kneževića, takođe poslanika DF-a, koji od sinoć ne želi da izađe iz zgrade Skupštine.

"Poslanika hapse bez ukidanja imuniteta. Nezapamćena praksa u regionu, u Evropskoj uniji. U Crnoj Gori se dešava sve, pa eto i to", dodao je Bulajić.

"Izabrali trenutak ozbiljne podijeljenosti na liniji onih koji se izjašnjavaju kao Srbi i onih koji se izjašnjavaju kao Crnogoci. Iskoristili trenutak da se još više zategne situacija", istakao je predsjednik stranke Prava Crna Gora Marko Milačić.

U rezoluciji koja je usvojena navodi se da je prije, za vrijeme i poslije Velikog rata CG bila suverena i međunarodno priznata država. Ističe se i da PG skupština nije bila njena legalna institucija. Ono što CG vlasti očigledno zaboravljaju jeste da je 28. novembra 1920. godine održan referendum, odnosno konsult naroda u CG na kom je , glasanjem, narod potvrdio odluke PG skupštine.