latinica  ћирилица
30/11/2018 |  21:02 ⇒ 01/12/2018 | 12:41 | Autor: RTRS

Otvorena izložba "Sjećanja" princa Mihaila od Јugoslavije

U Galeriji Andrićevog instituta "Lubarda" otvorena je izložba fotografija "Sećanja", autora princa Mihaila Karađorđevića.

Izbor iz opusa prinčevih autorskih fotografija, osim publike u Ženevi, Monaku i Beogradu, naredni mjesec imaće priliku da vidi višegradska publika i posjetioci Andrićgrada.

Prije 30 godina nismo mogli ni pretpostaviti da će jedan od Karađorđevića upravo ovdje na ovoj takčki u Višegradu izlagati, ali je izgradnjom Andrićgrada i otvaranjem galerije "Petar Lubarda" stvoreno „umjetničko gnijezdo“ od galerije gdje je i to moguće, rekao je otvarajući izložbu direktor Andrićgrada Emir Kusturica .

- Bili smo u mnogim, ali rijetko koja je andergraund, i u isto vrijeme može da ugosti ove elegantne i rekao bih fotografije koje od banalnosti na jedan vrlo vješt način prave snažan umjetnički doživljaj, rekao je Emir Kusturica, direktor Andrićgrada.

Fotografije princa Mihaila uvijek pokazuju mješavinu snažnog zapadnoevropskog racionalnog razmišljanja sa dodirom istočnoevropskog misticizma. Iza svake njegove fotografije stoji po jedna priča. Umjetnički rad Mihaila Karađorđevića otkriva veoma privatni i sofisticirani pogled na svijet.

- Večeras vam predstavljam fotografije od kojih je polovina nastala u Srbiji a ostale u Francuskoj, Švajcarskoj i Italiji. Na mojim fotografijama vidi se organizovanost, struktura linije, i uživam u grafitima, istakao je princ Mihailo Karađorđević.

Princ Mihailo na fotografijama donosi predstave predmeta i situacija, pokazujući odličan osjećaj za red i logiku. Njegovo prirodno posmatranje života vidi se u izboru tema, svakodnevnim predmetima i proizvodima koje je napravio čovjek, kao i u živim bićima i samoj majci prirodi.