latinica  ћирилица
30/11/2018 |  21:16 | Autor: SRNA

Knežević: Neću se dobrovoljno predati

Poslanik Demokratskog fronta /DF/ i lider Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da je hapšenje njegovog kolege Nebojše Medojevića izvršeno protivustavnim i protivzakonim rješenjem predsjednika Višeg suda u Podgorici Borisa Savića.
Milan Knežević (Foto: Youtube/in4snet) -
Milan Knežević (Foto: Youtube/in4snet)

"Nakon sinoćne rasprave o rezoluciji, tzv. `Nikad više 1918` desilo se, ne hapšenje, nego kidnapovanje Nebojše Medojevića, bez skidanja imuniteta. Zbog toga što je, navodno, po mišljenju Specijalnog državnog tužioca i Borisa Savića, odbio da svjedoči, iako je u nekoliko navrata svjedočio zajedno sa mnom", rekao je Knežević, za srpski portal IN4S.

On je dodao da je isti scenario bio planiran i u njegovom slučaju, ali da je on, sticajem okolnosti, zakasnio da izađe zajedno sa Medojevićem i na taj način izbjegao akciju koordinisanog hapšenja.

Knežević je istakao da je donesena odluka da zajedno sa kolegama iz poslaničkog kluba DF-a ostane u Skupštini Crne Gore do daljnjeg.

"Sigurno je da se neću dobrovoljno predati policijskim snagama, koje se nalaze oko Skupštine i koje žele da me uhapse po nalogu Savića", poručio je Knežević, te dodao da su njihovi advokati uložili žalbu Apelacionom sudu.

Knežević je ovom prilikom zamolio sve njihove aktiviste koji planiraju okupljanje ispred Skupštine da sačekaju da im se obrate poslanici DF-a.

"Nije uhapšen i kidnapovan Medojević, već je uhapšen Ustav, Zakon pa parlament Crne Gore koji bi trebao da bude `majka svih vlasti`", naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima, slučaj Medojevića i njega je prvi u istoriji crnogorskog pravosuđa, da se svjedok šalje u zatvor.

"Na taj način se inauguriše pravilo da Specijalno državno tužilaštvo u bilo koje doba po nekoj preporuci može da poslanika, ministra i običnog građanina pozove u svojstvu svjedoka na saslušanje, ako ne bude zadovoljan saslušanjem, može da ga prvo kazni sa 1.000 evra, a da ga onda pošalje u zatvor dva mjeseca, što je uradio Boris Savić", zaključio je Knežević.

Iz Socijaldemokratske partije /SDP/ su poručili da je pritvaranje Medojevića bez odluke Skupštine kršenje Ustava i rušenje temelja parlamentarizma u Crnoj Gori.

Oni su pozvali rukovodstvo Skupštine Crne Gore da sazove sjednicu u najkraćem roku da bi se odlučilo o imunitetu Medojevića, a sudske vlasti da ponište odluku o "njegovom neustavnom zatvaranju".

Iz SDP-a su naveli da je pritvaranje bilo kog poslanika, predsjednika države i Vlade ili ministara, predsjednika Vrhovnog suda, vrhovnog državnog tužioca, koji imaju isti tip imuniteta, bez odluke Skupštine Crne Gore, kršenje Ustava i rušenje temelja parlamentarizma u Crnoj Gori.

Kako su dodali, sredstvo za odbranu suvereniteta građana je imunitet poslanika nad kojim ne mogu biti sprovedene radnje pritvaranja - lišenja slobode bez odluke Skupštine.