latinica  ћирилица
02/12/2018 |  12:40 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

Simić: Nema potvrde sastanka sa Hanom, ostajemo u zgradi skupštine

Ne nazire se kraj krizi na Kosovu i Metohiji. Uoči sutrašnje posjete Evropskog komesara za pregovore o pristupanju Јohanesa Hana Prištini, poslanici Srpske liste zatvorili su se u prostorije kosovskog parlamenta u kojem traže sastanak sa Hanom.

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je Han obaviješten o protestu, ali da još nema potvrde da će se sastati sa njima tokom sutrašnje posjete Prištini.

Ulje na vatru, ionako zategnutim odnosima Beograda i Prištine, dolio je potpredsjednik Vlade samoproglašenog Kosova Enver Hodža izjavom da je sa predstavnicima zemalja regiona razgovarao o stvaranju pakta protiv Srbije.  Nakon burnih reagovanja iz Srbije, ali i regiona, večeras je poručio da je ta izjava izvučena iz konteksta.

Dvanaesti dan od praktične zabrane uvoza srpskih proizvoda, podizanjem carinskih stopa na 100 odsto - u južnoj srpskoj pokrajini veliki problemi. Dok se zvanični Beograd nada konkretnoj reakciji međunarodne zajednice na ekonomsku mjeru Prištine, koja bi mogla dosvesti do humanitarne katastrofe, Srbi na Kosmetu imaju sve manje strpljenja.

- Danas smo se zatvorili u prostorijama Skupštine Kosova kako bismo zahtijevali hitan sastanak sa predstavnikom Evropske unije koji dolazi u Prištinu, Јohanesom Hanom, i upoznali ga sa situacijom i potencijalnom humanitarnom krizom, rekao je Igor Simić, poslanik Srpske liste u parlamentu samoproglašenog Kosova.

Zbog praćenja razvoja situacije održana je još jedna vanredna sjednica Kriznog štaba političkih lidera Srba na sjeveru Kosmeta. S obzirom na to da ranije nije najavljen sastanak Hana sa političkim predstavnicima Srba, Srpska lista stala je uz svoje poslnike.

- Sav srpski narod biće uz naše poslanike koji se bore za našu budućnost, njihova borba, demokratska, mirna i legitimna nama život znači, istakao je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste.

A upravo od Hanove posjete Srbi očekuju mnogo. Iznenadno, a prema pisanju RTS-a, Han će prije Prištine svratiti u Beograd. Osim o evropskim integracima, sa predsjednikom Srbije, na dvočasovnom sastanku razgovaraće o problemima na relaciji Beograd-Priština. To bi trebala biti ključna tema i na sastancima u Prištini, gdje se očekuje da ponovi stav Evropske unije, ali i da dodatno naglasi hitnu potrebu smirivanja situacije i spuštanja tenzija.

- Sve je ovo jedan nepodnošljiv pritisak, jedna nepodnošljiva brzina nametnuta do te mjere da vi dnevno imate objavu rata između Srba i Albanaca i zaključenje vječnog mira. Sada smo u fazi tog rata i niko živ ne zna šta je sutra, smatra Živojin Rakočević, novinar.

Stabilizaciji situacije ne doprinose ni praktično otvorena priznanja Tirene o namjeri stvaranja velike Albanije, ali ni izjava zamjenika predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova, Envera Hodžaja, zagrebačkom “Verečnjem listu“ u kojoj tvrdi da je u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije, koju je nazvao faktorom destabilizacije čiji je jedini cilj pripajanje Republike Srpske.

- Ovi pozivi mogu biti samo pozivi za nestabilnost u regionu, da se učini nešto što je protivno interesima, čak i ugrožavanju bezbjednosti srpskog naroda, ne vidim drugačije kako to mogu, naglasio je Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Prištinske vlasti blokirale su čak i ulazak konvoja sa humanitarnom pomoći, koju je za Kosovsku Mitrovicu prikupila Unija žena sa Vračara. One su vraćene sa graničnog prelaza Јarinje uz obrazloženje da - ugrožavaju bezbjednost.