latinica  ћирилица
04/12/2018 |  13:17 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Vučić-Skot: Priština taksama ugrožava budućnost regiona

Uvođenjem taksi na robu iz /centralne/ Srbije Priština krši odredbe Cefta sporazuma i ugrožava budućnost regiona, izjavio je ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (Foto:www.predsednik.rs) -
Sastanak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (Foto:www.predsednik.rs)

On je podsjetio da je američki državni sekretar Majkl Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz /centralne/ Srbije i BiH, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srbije.

Skot je ponovio da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rješenja koje bi omogućilo stabilnost.

Ambasador SAD zahvalio je za uzdržano reagovanje zvaničnog Beograda na posljednje događaje, navodi se u saopštenju.

Vučić je tokom razgovora sa Skotom o situaciji na Kosovu i Metohiji zamolio da SAD iskoriste svoj politički uticaj i upozore Prištinu da ovim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu.

"Istrajavanje Prištine na taksama na robu iz centralne Srbije i, još više, na formiranju vojske takozvanog Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

On je podsjetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe Cefte, naglasivši da Srbija nije prekršila nijednu od njih.

"Srbija ubrzano ekonomski napreduje i zato je iskreno za mir i stabilnost", rekao je Vučić.

On je ponovio da je potrebno da Priština ukine takse kako bi, uz posredstvo EU, bio nastavljen Briselski dijalog i traženje kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije.