latinica  ћирилица
04/12/2018 |  14:41 ⇒ 18:08 | Autor: SRNA

Monografija o Brčkom - istorijski dokument o stvaranju Srpske

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je da je monografija "Arbitraža za oblast Brčko - spor ili farsa stoljeća" značajan istorijski dokument o stvaranju Republike Srpske.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

"Monografija `Arbitraža za oblast Brčko - spor ili farsa stoljeća` autora Vitomira Popovića je veoma značajno djelo, jer se dobija potpuni uvid u dešavanja koja su se odnosila na uvođenje arbitraže, ali i na ulogu međunarode zajednice koja je prekršila ustavne odredbe na ovim prostorima", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je međunarodna zajednica prekršila ustavne odredbe, jer je oblast Brčkog pretvorila u rješavanje spora, a ne liniju razgraničenja Republike Srpske i Federacije BiH.

Kuzmanović je istakao da je Popović u monografiji naveo kako se pravno Republika Srpska može boriti protiv stavova međunarodne zajednice.

Popović kaže da je monografija rezultat rada od 22 godine i prikupljanja brojne građe koja je korištena prilikom zasjedanja Arbitražnog tribunala.

"Monografija se sastoji iz nekoliko dijelova, među kojima je i onaj posvećen predarbitražnom postupku. Sve dok supervizor za Brčko ne obavijesti Savjet za sprovođenje mira da je izvršena implementacija arbitražne odluke, arbitraža može da ostane do daljeg", rekao je Popović.