latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:16 ⇒ 16:14 | Autor: SRNA

Stav Srpske o NATO definisan Rezolucijom o neutralnosti

Predsjednica Republike Srpske Željka izjavila je danas da može proteći mnogo vode i proći mnogo godina od aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO do priče o članstvu i poručila da Srpska ima svoj stav o tom putu koji je pokazan u Rezoluciji o neutralnosti.
Željka Cvijanović - Foto: Screenshot
Željka CvijanovićFoto: Screenshot

Cvijanovićeva je napomenula da su svi politički subjekti istakli da će Srpska u vezi s NATO gledati šta radi Srbija i ponašati se na isti način.

- Taj dokument koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske je orijentir za sve nas u institucijama Srpske - izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Beogradu.

Cvijanovićeva je rekla da je za građane Republike Srpske važno samo da Srpska ima svoj odnos kada je u pitanju NATO put i naglasila da bi se o članstvu u NATO morali izjašnjavati građani na referendumu.

- Ne želimo da postoji NATO granica između Republike Srpske i Srbije - istakla je predsjednica Republike.

Cvijanovićeva je, povodom održavanja ministarskog sastanka NATO i mogućnosti aktiviranja MAP-a, rekla da je pokazana velika nedosljednost onih koji su pokretali taj proces.

Ona je podsjetila da je prije deset i više godina rečeno da treba ispuniti jedan uslov da bi se aktivirao MAP i da su tada lideri političkih partija našli forumulu kako da se to desi, da bi se zatim to razrušilo, uglavnom od onih iz ambasada, od kojih su neke prednjačile.

- Nakon toga krenulo se nekim drugim putem - da se uzme na silu, pa da se knjiži imovina, da se isforsiraju sudske presude da bi se došlo do toga da se aktivira MAP, a onda neko kaže evo aktiviraćemo MAP i sve prije toga ne treba - dodala je ona.

Prema njenim riječima, to pokazuje strašni deficit prvo BiH, pa onda i stranog faktora koji se bave BiH.

Prema njenim riječima, u BiH se žive posljedice pogrešnih poteza, prevashodno stranaca, koji su eksperimentisali sa BiH.

- Mi branimo suverentitet BiH, jer kažemo da nema tu mjesta strancima, ne treba oni da odlučuju, već ljudi koji su tu izabrani - naglasila je predsjednica Republike Srpske.