latinica  ћирилица
04/12/2018 |  15:27 ⇒ 17:55 | Autor: RTRS

Deminiranje rijeke Bosne jedan od prioriteta grada Doboja

Deminiranje i zaštita od poplava, teme su kojima su se bavili u Doboju. Prioriteti su dogovoreni na sastanku gradonačelnika i predstavnika Republičke uprave Civilne zaštite.

Obale rijeke Bosne kod Doboja mogle bi da budu zagađene minama. Procjena je to nadležnih službi koje tvrde da su poplave iz 2014. godine mogle da donesu i minsko-eksplozivna sredstva opasna po život ljudi.

- Naša je procjena, zajedno sa BH MAK-om da je tokom 2014.godine 10 odsto uzvodnih minskih polja pomjereno, tako da je sigurno veća opasnost  - ističe Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite.

Ni kapitalni projekat uređenja korita i zaštite od poplava neće moći da se realizuje dok se obale rijeke detaljno ne pregledaju. Ono što je do sada urađeno nije potpuno zaštitilo Doboj, pa odgovorni spas vide u projektu, čija realizacija je sve izvjesnija.

- 100 odstotna zaštita je vezana za projekat od 24 miliona KM. Imamo obećanje predsjednika Republike Srpske da ćemo svi zajedno ići u tom pravcu, kako bi to prezentovati u trećem mjesecu na sjednici Vlade. Sigurno da ćemo napraviti dinamiku, ne mora to za godinu da se riješi, ima plan za izuzimanje zemljišta, uporedo će raditi timovi Civilne zaštite - rekao je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Oko 18 kvadratnih kilometara je pod minama, od toga je jedna trećina deminirana. Najzagađenije je područje Trebave, odnosno naselja Skipovac i Paležnica.

- To su površine koje su u brdovitim predjelima, slabo pristupačne, gdje treba odvojiti više sredstava da bi se to riješilo - napominje Miroslav Milošević, načelnik Odjeljenja Civilne zaštite u Doboju, a na njegove riječi nadovezuje se i Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite:

- Danas smo se dogovorili da preko BH MAK-a grad Doboj pošalje prioritete kako bi mogli uvrstiti u naš plan za narednu godinu koji Vlada usvaja.

Osim o deminiranju i zaštiti od poplava razgovarano je i o formiranju jedinica i opremanju timova za spasavanje kako bi Doboj u budućnosti postao centar koji može pružiti pomoć i drugima u regiji.