latinica  ћирилица
04/12/2018 |  18:44 | Autor: RTS

Zajedničko pismo Srbije i BiH članicama EU

Ministri trgovine Srbije i BiH zabrinuti su zbog blagih reakcija međunarodne zajednice na uvođenje prištinskih taksi i dogovorili se da upute zajedničko pismo državama članicama EU. Usaglasili su se da ubuduće preduzimaju zajedničke aktivnosti prema međunarodnim institucijama, kako bi diskriminatorske mjere Prištine što prije bile ukinute.
Kosovo - carina - Foto: RTRS
Kosovo - carinaFoto: RTRS

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić u Beogradu je razgovarao sa ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem, o stanju nastalom nakon što je Priština uvele diskriminatorske takse na robu iz Srbije i BiH.

Ljajić i Šarović su konstatovali da je zbog uvedene takse na 100 odsto, trgovina Srbije i BiH sa Prištinom praktično onemogućena.

Ministri su izrazili zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice, koja do sada nije ubijedila Prištinu da povuče nametnute barijere, navodi Ministarstvo trgovine.

Dvojica ministara su se dogovorili da upute zajedničko pismo državama članicama EU, s obzirom na to da se 17. decembra održava Savjet za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kome će biti razmatrana primjena SSP-a od strane privremenih institucija u Prištini.

Ocijenili su da je to posljednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodložno ukidanje tih mjera ili će u protivnom biti neophodno zatražiti suspenziju SSP-a između EU i Kosova.

Naime, povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i SSP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a prije svega prava na slobodan protok ljudi, robe i kapitala, kao i prava na liječenje, ističe se u saopštenju.

Ljajić i Šarović su se saglasili da i ubuduće koordiniraju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama, kako bi diskriminatorske mjere Prištine što prije bile ukinute.