latinica  ћирилица
04/12/2018 |  20:46 ⇒ 22:19 | Autor: SRNA

Doboj: Otvorena manifestacija "Dani stripa" (FOTO)

Svečanim otvaranjem "Treće izložbe stripa Srpske" u Doboju je večeras počela manifestacija "Dani stripa" na kojoj će, do 12. decembra, biti izloženi radovi 20 autora iz Republike Srpske.
Treća izložba stripa Srpske, Doboj - Foto: SRNA
Treća izložba stripa Srpske, DobojFoto: SRNA

Strip crtač iz Doboja Borislav Maljenović rekao je da manifestacija predstavlja promociju ove vrste umjetnosti u Republici Srpskoj.

"Strip nikada nije bio bolji i kvalitetniji nego danas. To se na žalost u našoj zemlji ne vidi, ali u Republici Srpskoj, Srbiji i u okolnim zemaljama ima mnogo odličnih autora koji rade za strane izdavače, gdje se strip visoko kotira ", rekao je Maljenović i naveo da ovoj vrsti umjetnosti ne smetaju masovni mediji i internet.

On je pojasnio da bavljenje stripom traži ozbiljan pristup i rad koji uzima i preko osam sati dnevno.

Maljenović, koji se ovim poslom profesionalno bavi šest godina, kaže da se u stripu obrađuje široka paleta tema prilagođena svim uzrastima.

"Prije par dana završio sam strip za dječiji časopis `Јežurko`, koji mogu da čitaju djeca i uzrasta od šest godina, od prvog razreda i koji mogu da čitaju sa roditeljima", naveo je Maljenović.

Treća izložba stripa Srpske u Doboju (Foto: RTRS)

Akademski slikar iz Doboja Bojana Stojaković pojašnjava da je strip forma koja objedinjuje dramsku umjetnost i književnost, interesovanja na društvenom nivou, te crtež kao moćno sredstvo izražavanja.

U okviru manifestacije "Dani stripa", u petak, 7. decembra, biće održano veče stripa, na kome će biti promovisano strip izdanja "Stripovjetke", "Vundervafen Integral 3", prva manga srpskog autora Srđana Vranješa "Izgubljena nada" i drugi naslovi.

U okviru druženja sa strip autorima biće održana i kratka radionica za mlađe posjetioce, kao i sama prodaja stripova za zainteresovane.

Manifestacija se održava u Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Doboj.