latinica  ћирилица
05/12/2018 |  07:45 ⇒ 09:59 | Autor: RTRS

Zemljotres jačine 7,6 stepeni kod Nove Kaledonije

Snažan zemljotres magnitude 7,6 stepeni pogodio je područje kod istočne obale Nove Kaledonije u južnom Pacifiku, saopštio je Pacifički centar za upozorenje na cunami.
Zemljotres jačine 7,6 stepeni kod Nove Kaledonije (Foto: www.emsc-csem.org) -
Zemljotres jačine 7,6 stepeni kod Nove Kaledonije (Foto: www.emsc-csem.org)

Epicentar zemljotresa bio je ispod mora, na dubini od 10 kilometara i oko 155 kilometara jugoistočno od ostrva Lojalti, kod istočne obale Nove Kaledonije.

"Opasni talasi cunamija mogući su u radijusu od 1.000 kilometara od epicentra, duž obala Vanuatua, Nove Kaledonije i, moguće, Fidžija", navodi se u saopštenju. Isti izvor dodaje da se očekuju talasi visine između jedan i tri metra.

U međuvremenu, vlasti Nove Kaledonije naredile su danas evakuaciju priobalnih područja zbog pojave cunamija.

Vlasti ove francuske prekomorske teritorije apelovale su da se stanovništvo izmjesti na lokacije udaljene najmanje 300 metara od obale.

Јoš jedan potres kod Nove Kaledonije

Zemljotres magnitude sedam stepeni pogodio je područje kod Nove Kaledonije, francuske teritorije u jugozapadnom Pacifiku, saopštio je Američki zavod za geološka istraživanja /USGS/.

Ovo je drugi potres u ovom regionu nakon što je jutros registrovan udar jačine 7,6 stepeni po Rihteru, nakon kojeg su vlasti naredile evakuaciju nekoliko regiona zbog opasnosti od cunamija.

Evakuacija je naređena i na Vanuatuu i Fidžiju.