latinica  ћирилица
05/12/2018 |  15:44 ⇒ 20:20 | Autor: SRNA

Incko: U Srpskoj konstituisanje vlasti brže nego u FBiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da su centralne teme dvodnevnog sastanka Savjeta za sprovođenje mira bile opšti izbori u BiH, sprovođenje izbornih rezultata i uspostavljanje vlasti, te konstatovao da konstituisanje vlasti u Republici Srpskoj teče mnogo brže nego u Federaciji BiH.
Valentin Incko i Denis Hern - Foto: klix.ba
Valentin Incko i Denis HernFoto: klix.ba

Incko je zbog toga čestitao vlastima u Republici Srpskoj.

On je na konferenciji za novinare, nakon završetka sastanka političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora PIK-a, ponovio stav ovog tijela da se, nažalost, i nakon izbora politička situacija u vezi sa sprovođenjem izbornih rezultata ponovo komplikuje i da je "izostala fundamentalna promjena vlasti".

- BiH mora napraviti hitne korake u izmjeni izbornog sistema i vratiti integritet izbornom procesu - napomenuo je Incko.

On je naglasio da se ruska delegacija u PIK-u zbog određenih neslaganja ni ovaj put nije pridružila zajedničkom kominikeu.

- Ruska Federacija ostaje naš aktivan i veoma ozbiljan član u svim diskusijama, a o detaljima neslaganja pitajte ruskog ambasadora - rekao je Incko.

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o upotrebi bonskih ovlašćenja, Incko je rekao da je vrijeme Pedija Ešdauna prošlo i da nema potrebe da visoki predstavnik nameće bilo kakva rješenja.

Incko je naglasio da institucije BiH moraju biti mnogo odgovornije za brži put BiH ka EU.

Prema njegovim riječima, tokom dvodnevnog sastanka konstatovano je da političke stranke nisu uspjele postići dogovor o delegiranju delegata u Dom naroda FBiH.

- Bez dogovorene formule za izbor delegata u federalni Dom naroda formiranje organa vlasti u FBiH će biti usporeno. Međutim, na osnovu prethodne prakse konstituisanje Savjeta ministara bi takođe moglo da bude odgođeno zbog poteškoća da se formira Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - naveo je Incko.

On je upozorio da će brojni problemi koji proizilaze iz formiranja organa vlasti na nivou FBiH, te organa na nivou BiH, uključujući suspenziju isplata iz budžeta, uticati na sve segmente društva, a sve to, kako je rekao, zahtijeva urgentnost rješavanja ovog problema.

Incko je dodao da je PIK utvrdio nekoliko prioriteta za nove organe vlasti u BiH, među kojima su završetak radova na Upitniku Evropske komisije, borba protiv korupcije, socio-ekonomski rezultati, jačanje poslovnog okruženja i unapređenje javnih usluga.

On je rekao da ni PIK niti OHR nisu dali nikakve rokove za formiranje Doma naroda u Parlamentu FBiH.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa tim što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas napustio sastanak sa delegacijom Savjeta za sprovođenja mira, Incko je potvrdio da je Dodik napustio sastanak, ali tek nakon što se, kako je naveo, srdačno rukovao i pozdravio sa svim učesnicima sastanka, njih oko 30, uključujući američku delegaciju.

- Nakon što je predao vođenje sastanka članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, Dodik je napustio salu u kojoj nije bila istaknuta zastava Republike Srpske, što je bio njegov izričit zahtjev - rekao je Incko.

Incko smatra da je Zakon o zastavi BiH jednostavan i da tačno propisuje upotrebu zastave BiH, ali je isto tako naveo da se taj zakon može mijenjati.

Visoki predstavnik smatra da je aktiviranje MAP-a za BiH veoma važno pitanje, kao i da Brisel treba da BiH obezbijedi brzi kandidatski status, jer se BiH nalazi "u čekaonici i za EU i NATO", a članstvo u tim organizacijama donosi strane investicije i vladavinu prava.

Incko je ponovio da OHR ne ide iz BiH dok ne budu ispunjeni poznatih "pet plus dva uslova", a pogotovo dok BiH od međunarodne zajednice ne dobije pozitivnu ocjenu o političkoj situaciji u zemlji.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Denis Hern poručio je da su članovi PIK-a podsticali političke i institucionalne lidere u BiH da se bez daljeg odgađanja uključe u konstruktivan dijalog u duhu kompromisa, da bi bilo omogućeno blagovremeno formiranje funkcionalnih zakonodavnih i izvršnih vlasti.

- Upravni odbor PIK-a pozvao je ove institucije da se suzdrže od blokiranja i opstrukcija izbornih rezultata - naglasio je Hern.

Prema njegovim riječima, jasan je zahtjev PIK-a da politički i institucionalni lideri u BiH rade u pravcu dijaloga i saradnje, da ne bude retorike koja unosi nove podjele, kao i da rade na način koji je u skladu sa stabilnošću i napretkom.

On je podsjetio da su se danas članovi PIK-a zvanično sastali sa novim članovima Predsjedništva BiH i dodao da je današnji sastanak bio posvećen novim izazovima.

- Dok neki imaju različita mišljenja i perspektive, takođe imamo zajednička mišljenja i ciljeve da radimo za dobrobit BiH - zaključio je Hern.