latinica  ћирилица
06/12/2018 |  14:48 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Trebinje dobilo budžet za narednu godinu

Grad Trebinje dobio je budžet za narednu godinu. Osim tog dokumenta, na sjednici Gradske skupštine, usvojen je i drugi rebalans budžeta za ovu godinu. Manji je za 4,24 odsto, u odnosu na prvobitno planirani, i iznosi 27.751.000 KM.

Budžet Grada Trebinja za narednu godinu iznosi dvadeset sedam miliona osamsto osamdeset sedam hiljada maraka, što je 3,77 odsto manje u odnosu na plan budžeta za ovu godinu. Umanjenje sredstava uslijedilo je poslije primjene novih zakonskih odredbi i poreza na lična primanja. Novi budžet, veći je u odnosu na nedavno usvojeni Nacrt budžeta.

- Veći je za 257 hiljada, a tri razlog za to su: primici za građevinsko zemljište, naknade po osnovu uređenja zemljišta, i povećanje rente - napominje Siniša Tarana, iz odjeljenja za finansije Grada Trebinja.

Mirko Đurić, zamjenik gradonačelnika ističe da su promjene u budžetu bile neminovne.  

- Nešto smo morali da izmijenimo, na osnovu odluke Vlade o porezu na lična primanja. U 2019. godini će Grad Trebinje biti “oštećen” za nekih 600.000 KM, a taj novac će da ode svim građanima Trebinja - poručuje Đurić.

O budžetu za narednu godinu nije bilo mnogo rasprave. Iz opozicionih klupa raspravljao je samo jedan, odbornik PDP-a. Njegovi amandmani za izdvajanje granta za vozila i opremu za Dom zdravlja, za koje je utvrđeno da su nepotpuni, nisu prihvaćeni.

-Očigledno su odbili amandmane što nemaju dovoljno demokratičnosti, jer je amandmane predložio opozicioni odbornik. Ovaj budžet smatramo potrošačkim, zbog toga što će se otvoriti izmišljena radna mjesta, mjesta u javnim ustanovama,..a neće biti novih investicija i novih radnih mjesta - tvrdi Saša Borjan, odbornik PDP-a. 

Na to mu je odgovorio Gordan Mišljević, iz kluba odbornika SNSD-PUP.

- Ako podvučemo crtu, ti materijali, odnosno budžeti su dobro pripremljeni, jer ako nemate velike kritike, znači da je materijal dobar - poručuje Mišljević.

U narednoj godini, kapitalna ulaganja planirana su na iznos od 5,5 miliona KM. Za tu stavku i otplatu kredita, planiran je utrošak oko 2,7 miliona KM iz koncesionih naknada.