latinica  ћирилица
07/12/2018 |  11:25 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Delegacija Privredne komore Srbije u Banjaluci - unaprijediti ekonomsku saradnju

Delegacija Privredne komore Srbije sa oko 40 privrednika, boravi u Banjaluci. S predstavnicima Privredne komore Srpske razgovarali su o modelima koji bi omogućili da privredna saradnja dostigne nivo političke, fokusom na mala i srednja preduzeća.

Srbija je najveći i najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpskoj. Ukupan spoljnotrgovinski bilans iznosi oko 650 miliona evra, a samo u prošloj godini ukupan izvoz iz Republike Srpske u Srbiju povećan je za 20 odsto.

"Ono što želimo današnjim privrednim forumom da postignemo jeste da unaprijedimo našu saradnju, da povećamo izvoz robe iz Republike Srpske u Srbiju kako bismo popravili spoljnotrgovinski deficit koji je evidentan. S druge strane , da pokušamo kroz ove razgovore i dogovore da vratimo jedan broj onih preduzeća koja su svoja sjedišta premjestila u Federaciju", rekao je predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić.

"Govorićemo o jednoj vrlo važnoj temi za nas, to je dualno obrazovanje, tema koja upravo treba da prevaziće problematiku nekvalifikovane radne snage, svakako i o digitalizaciji, kao i o svim modernim ekonomskim tokovima", naveo je savjetnik predsjednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić.