latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:56 ⇒ 22:18 | Autor: RTRS

"S ljubavlju hrabrim srcima" - pozovite 1411

Donatorsko veče u okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima" održaće se devetu godinu zaredom i ponovo će biti posvećeno djeci. Ovoga puta sav novac prikupljen tokom akcije biće iskorišten za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece s poremećajima kretanja. Od juče je aktivan i humanitarni broj 1411.

Mjesec je praznika, darivanja, ali i, sada već, tradicionalne humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima". Ovaj put, sva prikupljena sredstva biće usmjerena ka djeci sa cerebralnom paralizom, povredama glave i kičmene moždine, koja imaju različite poremećaje kretanja.

Nakon mjesec dana aktivnog humanitarnog broja 1411 i donatorske večeri, koja će se održati 23. decembra, simbolično na pravoslavni praznik Djetinjci, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, biće kupljeni uređaji za robotski asistiranu rehabilitaciju djece.

Kvalitet života djece sa poremećajima kretanja znatno će poboljšati uključivanje robotske tehnologije u rehabilitaciju čime se postiže brži motorički oporavak, rekla je Snježana Novaković Bursać, pomoćnik direktora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović".

U Republici Srpskoj između 150 i 200 djece, ali i oko 150 mladih ljudi, godišnje ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom koji uključuje korištenje robotike. Јedini takav tretman u okruženju pružaju Slovenija i Hrvatska. Samo jedna seansa u Hrvatskoj košta oko 200 maraka. Za optimalno liječenje potrebno je 30 takvih seansi, što roditeljima predstavlja ogromne troškove.

Nabavkom najsavremenije opreme, Republika Srpska neće samo popraviti kvalitet života najmlađima koji imaju potrebu za tom vrstom liječenja, nego će roditeljima znatno smanjiti troškove koje izdvajaju za svoje dijete, ali će dugoročno postati konkurentna u oblasti medicine u okruženju. Koliko jedan korak ili prvi zagrljaj znače za jedno dijete, stručnjaci kažu, ne može se izmjeriti novcem.

Humanitarna akcija "S ljubavlju hrabrim srcima" u proteklih osam godina bila je usmjerena na pomoć djeci s malignim oboljenjima, s posebnim potrebama i poremećajima u razvoju, sa autizmom, s rijetkim genetskim oboljenjima, zatim na pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa, ali i za izgradnju Roditeljske kuće, kao i za Centar za prevenciju razvojnih teškoća "Za majku i dijete".

Posljednja akcija bila je osnova za formiranje Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.