latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:12 ⇒ 18:18 | Autor: RTRS

RiTE Ugljevik: Za Dan rudara ispratili 98 radnika u penziju

Danas je Sveta Varvara, koju rudari proslavljaju kao svoj zaštitnicu. U RiTE Ugljevik ovaj praznik obilježen je ispraćajem 98 kolega u penziju.

Tomo Tomić i Božidar Simikić su u RiTE Ugljevik proveli više od tri decenije. U penziju odlaze zadovoljni, a nadaju se da će njihovim stopama nastaviti i njihovi nasljednici.

- Inženjer sam, radio sam na Rudniku sa srednjom školom, poslije se školovao, radio u Bijeljini tri-četiri godine, pa se vratio - prisjeća se Tomić, bivši radnik RiTE Ugljevik, a na njegove riječi se nadovezao Simikić:

- Za rudnik i TE Ugljevik mogu reći sve najbolje, to je majka svih nas. Blago onom ko radi u njoj, sad su mi i sina zaposlili.

RiTE u ovoj godini obilježava vrijedan jubilej - 40 godina površinskog kopa "Bogutovo selo". U godini jubileja proizvodnja je premašena u ugljevičkom rudniku.

- Otkopali smo 9,4 miliona kubika čvrste mase, što je u odnosu na plan 105 odsto, i 2,75 miliona tona uglja, što je u odnosu na plan 100 odsto - ističe Dimšo Milošević, tehnički rukovodilac Radne jedinice Rudnik - RiTE Ugljevik.

Ulaganja su milionska u ovom eneregetskom gigantu, na proljeće bi trebao biti završen objekat za servisiranje rudarske mehanizacije i opreme.

- Imamo inevsticiju u novu sekundarnu drobilicu, a u planu je nabavka četiri nova dampera vrijednosti sedam miliona KM i transportera sa gumenom trakom vrijednog 4,3 miliona KM - rekao je Dragiša Vidaković, izvršni direktor za proizvodnju uglja i razvoj rudnika.

Kapitalni remont RiTE Ugljevik pomjerio je nabavku rudarske opreme za narednu godinu. Očekuju se ulaganja od 12 do 13 miliona KM.