latinica  ћирилица
05/01/2019 |  10:17 ⇒ 10:17 | Autor: SRNA

Vladika Јefrem: Pitanje Kosova i Metohije centralno pitanje srpskog naroda

Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem izjavio je da se u pitanje rješavanja problema Kosova i Metohije mora ulaziti sa više optimizma i nade i ocijenio da se, dugoročno gledajući, stvari mogu završiti pozitivno po Srpsku pravoslavnu crkvu i narod.
Vladika Јefrem - Foto: RTRS
Vladika ЈefremFoto: RTRS

Vladika Јefrem ističe da je pitanje Kosova i Metohije centralno pitanje srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve.

"Nažalost, na djelu je očigledna otimačina i bezakonje na svjetskom nivou, koje pokušava da nam ospori pravo na Kosovo i Metohiju", rekao je episkop banjalučki za "Glas Srpske".

Govoreći o izgradnji srpsko-ruskog hrama u Banjaluci, vladika Јefrem je rekao da je urađena kripta i temelji hrama, podrumi i temelji duhovnog centra, kao i veći broj podzemnih garaža potrebnih za normalno funkcionisanje ovih objekata.

"Potrebno je završiti još određene administrativne poslove koji su u toku i nadamo će naredne sezone poslovi krenuti dalje, prvenstveno na hramu, a potom i na duhovnom centru", dodao je episkop banjalučki Јefrem.

On je poručio da je "potrebno da se vratimo Bogu i vječnim duhovnim i moralnim vrijednostima i ovaj svijet i život u njemu učinimo mogućim, prihvatljivim i dostojnim čovjeka".

"Ne smijemo da se varamo, niko nam na zemlji neće riješiti sve naše probleme, ali ako naši prohtjevi i potrebe budu imali mjeru, onda ima nade da naš život bude srećan, miran i blagosloven - da budemo zadovolji", rekao je vladika Јefrem.

Komentarišući potez vaseljenskog patrijarha Vartolomeja koji odobrava autokefalnost nepriznatoj ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, vladika Јefrem kaže da je to krajnje pogrešno i za Crkvu neprihvatljivo.

"Ostaje za sve nas neshvatljiv potez carigradskog patrijarha Vartolomeja da se direktno miješa u poslove Ruske pravoslavne crkve, a ako bi taj presedan prošao, on bi se mogao primijeniti i na druge prostore, uključujući i naše. To se, ipak, neće dogoditi", istakao je vladika Јefrem.

Vladika Јefrem je pravoslavnim građanima Republike Srpske čestitao predstojeći praznik Rođenja Isusa Hrista - Božić i poželio im srećnu i blagoslovenu Novu Gospodnju 2019. godinu.