latinica  ћирилица
05/01/2019 |  13:01 ⇒ 13:45 | Autor: RTS

Patrijarh Vartolomej potpisao dekret o nezavisnosti ukrajinske crkve

Vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je dekret za nezavisnost ukrajinske pravoslavne crkve. Molebanu u Istanbulu prisustvovao je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com) -
Patrijarh Vartolomej (foto:rs.sputniknews.com)

"Tomos", crkveni akt koji garantuje autokefalnost, potpisao je vaseljenski patrijarh na službi sa poglavarom ukrajinske crkve mitropolitom Epifanijem u Katedrali Svetog Đorđa u Istanbulu.

Prije nego što je dokument potpisan, održan je moleban kojem su prisustvovali i ukrajinski zvaničnici, na čelu sa predsjednikom Petrom Porošenkom koji je u Istanbulu u pratnji svoje supruge.

Nakon toga, patrijarh Vartolomej ugostio je u svojoj rezidenciji goste iz Ukrajine.

Carigradska patrijaršija je u oktobru saopštila da će crkvi u Ukrajini dozvoliti autokefalnost, odnosno nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Tada je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, po kojoj je Moskovskoj patrijaršiji predata Kijevska mitropolija.

Ukrajina je prošlog mjeseca izabrala 39-godišnjeg mitropolita Epifanija na čelo nove crkve.

Ovaj potez je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko uporedio sa ukrajinskim referendumom za nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril upozorio je prošlog mjeseca da formiranje autokefalne crkve u Ukrajini i "progon kanonske ukrajinske pravoslavne crkve" može da dovede do opasnih posljedica po cio svijet.