latinica  ћирилица
05/01/2019 |  16:55 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske osudili morbidne čestitke bošnjačkih udruženja za Dan Republike

Funkcioneri Republike Srpske najoštrije su osudili 25 udruženja koja su instutucijama Srpske, povodom 9. januara poslale pisma morbidnog sadržaja. Zanimljivo, uz ekstremne organizacije, uvredljiva pisma su potpisale su i organizacije koje za sebe tvrde da su umjerene.

U kovertama dospjelim u većinu institucija su fotografije posmrtnih ostataka ratnih žrtava i morbidna poruka, koju je potpisalo je 25 bošnjačkih udruženja. Predsjednik Vlade Radovan Višković potpisnike podsjeća da je Srpska nastala voljom naroda i odlučnošću da se brani. Da je odbrana bila nužna. To pokazuje, kaže, i Birač gdje je od 3.500 srpskih žrtava, njih 80 odsto ubijeno od maja 1992. do januara 1993. godine.

"Šta je morbidnije, da li te fotografije koje šalju ili činjenica da su došli na Božić i pobijli nedužne ljude i to u januaru 1993", pita premijer Višković.

SNSD-ov Staša Košarac kaže da nove, uvredljive poruke ne doprinose stabilizaciji prilika u BiH i ističe da će Republika Srpska ponosno slaviti svoj praznik.

"To što bošnjačka elita i dio nevladinog sektora Bošnjaka to radi, govori da nisu zreli i da nisu naučili lekciju da je Republika Srpska trajna", dodaje Košarac.

Među potpisnicima pisma su i udruženja koja njeguju sjećanje na bošnjačke žrtve stradale u sukobima sa HVO-om. Ono što je zanimljivo je da se među radikalnim bošnjačkim udruženjima, koja su i ovom morbidnom čestitkom poručila šta misle o Republici Srpskoj, našao i Forum građana Tuzle.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle, kaže da u BiH, na žalost, postoje tri istine.

"Ali, postoji samo jedna i od nje svi bježe. Te tri poluistine mogu biti pogubnije nego sama laž. Činjenica je da bi trebalo da imamo više saosjećanja prema drugim žrtvama", naglasio je Šehić.

Republika Srpska je jedini funkcionalan dio državne zajednice BiH i to mnogima smeta, kaže predsjednica Srpske Željka Cvijanović. Uvredljive poruke, kaže, samo otkrivaju u kakvom se ambijentu Srpska bori da ostvari napredak.

"To nas mora držati vječno budnim i spremnim da razumijemo i gdje živimo i na koji način funkcionišemo i da budemo usmjereni na očuvanje Republike Srpske i njeno jačanje. Zato uvijek ponavljam da je veoma važno da su njene institucije stabilne", dodaje predsjednica.

Predstavnici udruženja i institucija Srpske uvjereni su da će najnovije aktivnosti nedobronamjernih samo dodatno motivisati građane da još masovnije i svečanije proslave predstojeći Dan Republike.