latinica  ћирилица
07/01/2019 |  13:44 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Tradicionalni marš u čast junacima Mojkovačke bitke

Grupa građana "Mojkovčani" danas je tradicionalno, u čast palim junacima Mojkovačke bitke vođene prije 103 godine, organizovala marš od Hrama Hristovog roždestva u Mojkovcu do Bojne njive.
Mojkovac - marš u čast palim junacima Mojkovačke bitke - Foto: SRNA
Mojkovac - marš u čast palim junacima Mojkovačke bitkeFoto: SRNA

Ni snijeg ni temperatura od minus 15 stepeni Celzijusovih nisu spriječili znatan broj Mojkovčana, ali i stanovnika susjednih opština da na ovaj način odaju počast slavnim precima, proslavljenim u Mojkovačkoj bici.

Aleksandar Mrdak, jedan od članova Grupe građana "Mojkovčani" rekao je da su se, uz pomoć Božiju i u slavu predaka, popeli jutros, na najradosniji hrišćanski praznik Božić, na sveto mjesto stradanja.

"Ovi blagi dani prije 103 godine bili su sudbonosni dani zemaljskog stradanja, ali i vječne slave naših predaka, istinskih Crnogoraca, koji su znali za šta su pali. Čujemo ovih dana ostrašćene poruke od naše braće, oslijepljene vlašću i prividnim zemaljskim idealima i moćima, kako urliču - `Vakat je!`, kao da nije bilo dovoljno stradanja i prolivanja bratske krvi za neshvatljive ideale", rekao je Mrdak za portal "IN4S".

Mrdak je poručio da današnje sveto jutro i sveto mjesto treba da budu pouka i poruka, "a naša crkva Mitropolija crnogorsko-primorska stožer okupljanja i utočište našim molitvama".

Mojkovačka bitka vođena je u Prvom svjetskom ratu i bila je jedna od svijetlih strana jedinstva Crne Gore i Srbije.

Bitka je vođena od 6. do 8. januara 1916. godine u okolini Mojkovca i u njoj je Sandžačka vojska Kraljevine Crne Gore uspješno zaustavila austrougarsku ofanzivu, čime je omogućeno povlačenje Vojske Kraljevine Srbije preko dijelova Crne Gore ka Јadranskom moru.

Vojskom Kraljevine Crne Gore komandovao je serdar Јanko Vukotić, a ovo je ujedno bila i posljednja operacija te vojske, koja je 1916. godine kapitulirala, a kralj Nikola bez znanja naroda napustio zemlju.