latinica  ћирилица
09/01/2019 |  13:40 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Nisu izabrani zamjenici predsjedavajućeg Parlamenta FBiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić dao je jednočasovnu pauzu, nakon što je konstatovao da nijedan od tri predložena kandidata za zamjenika predsjedavajućeg ovog doma nije dobio potreban broj glasova.
Parlament FBiH - Foto: RTRS
Parlament FBiHFoto: RTRS

Za zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma iz reda hrvatskog naroda poslanički klub stranaka koje predvodi HDZ BiH predložio je Mladena Boškovića, DF-Građanski savez Maru Đukić, dok je za potpredsjednika iz reda ostalih naroda Klub Naše stranke predložio Sabinu Ćudić.

Nakon završetka konstitutivne sjednice, danas će početi i vanredna sjednica Parlamenta FBiH na kojoj bi po hitnom postupku trebalo da bude razmatran Prijedlog budžeta FBiH za ovu godinu, kao i prijedlog zakona o njegovom izvršavanju.

Vlada Federacije BiH utvrdila je 12. decembra i Parlamentu FBiH na usvajanje uputila Nacrt budžeta FBiH za ovu godinu od 2.653.843.356 KM, koji je za 335,8 miliona KM ili 11 odsto manji od budžeta za 2018. godinu.

Iz Parlamenta FBiH ranije je najavljeno da će prva vanredna sjednica Predstavničkog doma biti održana nakon završetka nastavka konstitutivnog zasjedanja, koje je prekinuto 27. novembra zbog neslaganja stranaka o imenovanju predsjedavajućeg Doma u narednom četvorogodišnjem mandatu.

Na dnevnom redu sjednice je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH.

Pred poslanicima će se naći finansijski planovi Federalnog zavoda za zapošljavanje, Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH za ovu godinu.

Federalni mediji javljaju da se pred zgradom Parlamenta FBiH u Sarajevu okupilo oko 50 nekadašnjih boraca tzv. Armije BiH, koji su poručili da ne odustaju od zahtjeva za objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.