latinica  ћирилица
08/02/2019 |  09:50 | Autor: SRNA

Odalović: Јednoglasna poruka Prištini da ukine takse

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović ocijenio je danas da je sa sjednice Savjeta bezbednosti UN poslato nekoliko veoma značajnih poruka, kao i da je obezbijeđen kontinuitet izvještavanja o Kosmetu i poslata jednoglasna poruka Prištini da ukine takse.

On kaže da je garantovan kontinuitet izvještavanja o Kosovu i Metohiji iako će ubuduće biti manje sjednica Savjeta bezbjednosti UN o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

"Bolje je da imamo kvartalno izveštavanje nego da zavisimo od predsedavajućeg da li će to pitanje staviti na dnevni red, kao što je to bio slučaj tokom predsedavanja Velike Britanije. Ovo je veoma značajna mera jer imate konsenzus u UN da raspravlja", rekao je Odalović za RTS.

On je naglasio da, dok god postoji Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, svaki dogovor Beograda i Prištine mora da dobije krajnji epilog u UN.

"Ovde su neke poruke koje su poslate jedinstvene, pre svega, kada je reč o jednostranim odlukama Prištine. Ako oni koji su kreatori takve države ne odluče da ukinu takse, sednu za sto i daju šansu dijalogu, onda će Priština ostati usamljena, a SAD će biti te koje imaju najveću odgovornost da ih ubede da povuku mere", rekao je Odalović.

On je napomenuo i da su izvještaji u UN važni ne samo za Srbe, već i za Albance.

"Mnogi Albanci ne znaju ono o čemu piše izveštaj, oni ne znaju pogubnost ovih taksa, ne znaju da se Srbi ne vraćaju, da postoje napadi na Srbe, ne znaju koja su ovlašćenja UNMIK-ove administracije", rekao je Odalović.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je sinoć poslije sjednice Savjeta bezbjednosti da će u ovoj godini biti održane tri sjednice o stanju na Kosovu i Metohiji, sa mogućnošću sazivanja i vanrednih.