latinica  ћирилица
12/02/2019 |  12:48 ⇒ 12:55 | Autor: SRNA

Zahvalnost Moldaviji za nepriznavanje samoproglašenog Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je potpredsjedniku moldavske Vlade zaduženom za evropske integracije Јuriju Leanki zbog principijelnog stava Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podrške po tom pitanju u regionalnim i međunarodnim organizacijama.
Aleksandar Vučić i Јurij Leanko (Foto: Tanjug / Rade Prelić) -
Aleksandar Vučić i Јurij Leanko (Foto: Tanjug / Rade Prelić)

Vučić je istakao i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

On je sagovornika upoznao o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanom uvođenjem taksi na proizvode iz centralne Srbije, što je protivno CEFTA sporazumu, čiji je potpisnik i Moldavija.

Vučić je moldavskom zvaničniku predstavio i spoljnu politiku Srbije, koja podrazumijeva namjeru Srbije da postane članica EU, ali uz njegovanje i unapređenje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Rusijom, kao i razvoj odnosa sa ostalim zemljama.

Predsjednik Srbije rekao je da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje dvije zemlje jer su bilateralni odnosi prijateljski, ali ne i dovoljno razvijeni.

Potpredsjednik moldavske Vlade Јurij Leanka zahvalio je Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije.

On je izrazio interes svoje zemlje, kao učesnice programa EU "Istočno partnerstvo", čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u EU, da koristi iskustva Srbije u evrointegracijama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima i da je jačanje trgovinske razmjene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes.

Oni su pozvali srpske i moldavske privrednike da uspostave nove načine saradnje u okviru CEFTA sporazuma i učestvuju na privrednim manifestacijama i sajmovima u dvije zemlje.