latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:33 | Autor: SRNA

Dačić: Parlamentarna skupština Mediterana neće primiti Prištinu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je Parlamentarnoj skupštini Mediterana na odbacivanju mogućnosti prijema takozvanog Kosova u članstvo ove organizacije.
Ivica Dačić (Foto: Kurir) -
Ivica Dačić (Foto: Kurir)

Dačić je, na otvaranju 13. plenarnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Mediterana u Beogradu, rekao da je Srbija zahvalna i na zadržavanju principijelne pozicije u pogledu podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, poštovanju rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244.

Kada je riječ o regionu, Dačić je rekao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i orijentacija svih zemalja ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

- Važan podsticaj predstavlja i postojanje zajedničke vizije - integracija svih država regiona u EU. Perspektiva članstva u EU suštinski je uticala na unapređenje saradnje i doprinijela da se mnoga otvorena pitanja rješavaju dijalogom, sa ciljem pune stabilizacije prilika u regionu - ocijenio je Dačić.

On je napomenuo da se na tom putu ponekad nađu teške prepreke, poput zastoja u dijalogu Beograda i Prištine zbog nerazumnih i iracionalnih poteza Prištine, kao što je jedna u nizu jednostranih odluka da uvede stoprocentne carine na robu iz centralne Srbije.

- Kada Priština ukine ovu nezamislivu mjeru da se onemogući protok robe u 21. vijeku, spremni smo da nastavimo razgovore u najboljoj vjeri sa ciljem iznalaženja trajnog i suštinski kompromisnog rješenja za pitanje Kosova i Metohije - istakao je Dačić.

On je zahvalio državama koje nisu priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i onima koje su povukle svoje prvobitne odluke, ocijenivši da su tako uputile snažnu podršku stavu Srbije, ali i dijalogu kao principu na kojem se mora insistirati u procesima rješavanja spornih pitanja, na putu do kompromisnih i trajnih rješenja.

Napominjući da se na ovom zasjedanju razmatraju teme unapređenja saradnje u širem regionu Mediterana, bezbjednost, borba protiv terorizma, izazovi klimatskih promjena i pitanje migracija, Dačić je dodao da je Srbija čvrsto uvjerena da je za njihovo rješavanje multilateralizam najbolji odgovor.

Kada je riječ o bezbjednosti na regionalnom i globalnom planu, Dačić je ukazao da prijetnje miru i stabilnosti postaju sve učestalije, povezanije i međusobno uslovljene, a broj kriznih žarišta povećan, te da Beograd sa posebnom zabrinutošću prati situacije u Africi i na Bliskom istoku, zbog migranata i izbjelica.

Dačić je podsjetio na human pristup Srbije prema migrantima, kojih trenutno u ovoj zemlji ima oko 4.500, pretežno iz regiona Bliskog istoka, pojedinih azijskih i afričkih zemalja.

On je napomenuo da je Srbija čvrsto opredijeljena da odgovori i na druge savremene bezbjednosne izazove, među kojima je borba protiv terorizma i svih vidova ekstremizma i radikalizma, dodajući da ta prijetnja ne poznaje granice i da se unutrašnja i spoljna bezbjednost prepliću više nego ikad.

Dačić je rekao da će Srbija, kao država koja je osjetljiva na klimatske promjene, nastaviti rad na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa uzrokovanih izmijenjenim klimatskim uslovima, gdje se do kraja vijeka može očekivati porast temperature od 3,2 do četiri stepena Celzijusa, a padavina manje i do 20 odsto.

- Posebno imajući u vidu da bi ove promjene najveći uticaj imale u sektorima poljoprivrede, hidrologije, šumarstva, biodiverziteta i zdravlja ljudi, Srbija se zalaže za uspostavljanje efikasnih mehanizama finansiranja adaptacije za sve zemlje u razvoju i jačanje regionalne saradnje sa ciljem obezbjeđivanja njene održivosti - rekao je Dačić.

On je rekao da Srbija nastoji da promoviše i da dodatni podstrek postojećim nacionalnim naučnim i istraživačkim kapacitetima, kako bi se inovativne tehnologije proizvodile i u Srbiji, kao i da u toj oblasti razvija saradnju sa svim zainteresovanim partnerima.

Kada je riječ o najosjetljivijim kriznim žarištima u svijetu, Srbija se, kaže Dačić, zalaže za podsticanje dijaloga i smirivanje tenzija, podržavajući zajedničke napore međunarodnih i regionalnih organizacija usmjerene na iznalaženje održivih rješenja.