latinica  ћирилица
21/02/2019 |  15:26 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Trebinje: Projekat "Moja budućnost" namijenjena mladima od 17 do 34 godine

U Trebinju je održana prva edukativna radionica u okviru projekta "Moja budućnost" namijenjena mladima od 17 do 34 godine. Cilj je da se u naredna tri mjeseca ovoj populaciji približe zanimanja budućnosti i omogući obuka, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada.

Zanimanja budućnosti su u IT sektoru, ugostiteljstvu, turizmu i agro biznisu, a Trebinje ima potencijale za zapošljavanje u svakoj oblasti. Mladima su predočene mogućnosti zarade i napredovanja u ovim oblastima, ali i vještine i znanja neophodne za uspjeh.

- Postoje vizije i želje nova iskustva i saznanja da shvatim šta želim, i sjajna prilika za mlade da sami doprinesu realizaciji svojih ciljeva - rekla je Nikolina Stojanović iz Ekonomske škole.

Projekat "Moja budućnost" upoznaće mlade sa novim zanimanjima i potrebama tržišta, a planirano je da prođu kroz praktične obuke.

- Tromjesečna edukacija konkretne obuke i prakse. Oni to posmatraju, ali nisu svjesni koliko se mogu pronaći u ovim oblastima, ali treba još malo edukacije - naglasila je Maja Čečur, voditelj grupe.

Koordinator projekta "Munja inkubator" Emir Kustura rekao je da nekoliko komponenti zapošljavanje mladih do 2020. je cilj da se zaposli minimalno 220 mladih iz ove četiri lokalne zajednice, a da oko 1.500 prođe edukacije da budu vidljiviji i konkurentbniji na tržištu rada.

Organizatori ističu da će kroz projekat omogućiti komunikaciju predstavnika obrazovnog sektora, zavoda za zapošljavanje i vlasti kako bi se mladi približili perspektivama i sami odabrali svoja buduća zanimanja u skladu sa znanjem i interesovanjima.

Projekat se provodi pod pokroviteljstvom švajcarske organizacije "Helvetas", mostarskog "Redah"-a i Inkubatora društvenih ideja "Munja" iz Sarajeva.