latinica  ћирилица
21/02/2019 |  22:52 ⇒ 22/02/2019 | 08:05 | Autor: SRNA

Crnogorska opozicija povukla prijedlog zaključaka o aferi "Koverta"

Sjednica Skupštine Crne Gore o slučaju "Koverta" završena je večeras nakon što je opozicija povukla svoj prijedlog zaključaka zbog amandmanskog intervenisanja vladajućeg DPS-a.
Skupština Crne Gore (Foto: Skupština CG) -
Skupština Crne Gore (Foto: Skupština CG)

Lider SDP-a Ranko Krivokapić rekao je nakon vanredne sjednice, zakazane na osnovu inicijative ove stranke koju je potpisalo 28 opozicionih poslanika, da su inicijatori bili prinuđeni da povuku predložene zaključke kako ne bi bili pretvoreni u besmisao.

Pokretači inicijative predložili su zaključke kojima bi Skupština zatražila od nadležnih državnih organa da, cijeneći sistemske posljedice optužbi u slučaju "Koverta", proritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio vlasnik "Atlas grupe" Duško Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste parlament.

-Skupština posebno poziva Tužilaštvo da nastavi sa istragom u ovom slučaju kako bi se u daljem postupku konačno utvrdilo ko su akteri ovog teškog krivičnog djela, o čemu već postoji osnovana sumnja na osnovu snimaka o kojima je javnost upoznata - navedeno je u predloženim zaključcima.

Slaven Radunović iz DF-a rekao je tokom rasprave da je Knežević idealni svjedok saradnik i da je on "insajder koji daje inormacije koje niko iz opozicije ne bi mogao dati".

Poslanik DF-a Јovan Vučurović rekao da afera "Koverta" traje od kada vlada DPS, a poslanik SDP-a Raško Konjević rekao je da se sve svodi na pitanja da li je Knežević prijatelj DPS-a.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović uputio je apel institucijama da što bolje rade svoj posao na najbolji mogući način.

Za vlasnikom "Atlas grupe" Duškom Kneževićem, koji je osumnjičen da je od 2008. do 2017. godine otvorio i ugasio više fiktivnih firmi, te da je bio na čelu kriminalne grupe, raspisana je nacionalna potjernica jer se ne nalazi u Crnoj Gori, već u Londonu.

Istraga je pokrenuta nakon što se pojavio snimak na kojem Knežević uručuje kovertu sa 97.500 evra bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću
za kampanju pred izbore 2016. godine.

Knežević je rekao da je Stijepoviću poslao 200.000 dolara za finansiranje kampanje DPS-a, ali da mu je on tražio da ih konvertuje u evre da bi mogao da ih podijeli partijskim aktivistima na terenu.