latinica  ћирилица
24/02/2019 |  16:31 ⇒ 20:24 | Autor: SRNA

Vučić: Nema mapa, niti usaglašenih planova za Kosmet

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je danas spekulacije njemačkih i prištinskih medija o navodno usaglašenim planovima za rješenje kosovskog pitanja.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

- Oni koji to tvrde žele da iscjepaju Srbiju na 17 djelova...Nema nikakvih mapa, nema ničega, jer ni ne razgovaramo. Kakvih 17 tačaka? Nema nijedna tačka - rekao je Vučić tokom posjete Varvarinu u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

On je ponovio da ne razgovara sa predstavnicima Prištine, jer su uveli takse na robu iz centralne Srbije.

Vučić je rekao da to što Albancima ili nekim drugima ne odgovara jakim riječima, ne znači slabost, prenose beogradski mediji.

- Ne znači da ćemo nekome da prepuštamo nešto od naših nacionalnih interesa. Svi ti koji se busaju u prsa ili jesu već dali sve ili bi dali drugima što je naše - rekao je on.

Naveo je da brine o srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, ali da neće da obećava sve, jer su drugi obećavali, a odavno sve izgubili.

- Štitićemo naš narod, ali dajte da razmišljamo o životu - istakao je Vučić.

U razgovoru sa građanima u Varvarinu, u čijoj blizini je Velika Drenova Dobrice Ćosića, autora trilogije "Vreme smrti", Vučić je poručio da želi da vjeruje da je "vrijeme smrti prošlo, a vrijeme života naše djece došlo".

Vučić je posjetu Rasinskom okrugu u okviru kampanje "Budućnost Srbije" započeo u Stalaću, a zatim je obišao Varvarin i Trstenik.

Govorim o zločinima nad Srbima da se nikada ne ponove

Predsjednik Srbije poručio je da govori o svim zločinima nad srpskim narodom da se nikada više ne bi ponovili.

- O Јasenovcu govorim da naša djeca znaju šta je bio Јasenovac, da se nikada ne zaboravi i kako se takva tragedija nikada više ne bi ponovila. Govorim o "Oluji" i svim zločinima nad našim narodom da se nikada više ne bi ponovili - istakao je Vučić, koji je naveo kako ga posljednjih dana kritikuju što govori o Јasenovcu samo da bi Srbe posvađao sa Hrvatima.

On je naglasio da neće prihvatiti da bilo ko izvrši pogrom nad Srbima gdje god da žive, prenose beogradski mediji.

- Obaveza je Srbije da ne dozvoli bilo kakve "Oluje", "Bljesak" na Kosovu i Metohiji ili bilo gdje drugo - rekao je Vučić danas u Kruševcu.

Istakao je da je najbitnije da se sačuva mir, stabilnost, bezbjednost, kao i da nikoga ne želi da uvrijedi, ni Albance niti njihove predstavnike, ali da im poručuje da ne potcjenjuju Srbiju.

- To što u Srbiji nema onih koji će da prijete i viču, što insistiramo na miru i stabilnosti ne znači da ćemo vama ili bilo kome da dozvolimo da nas ponižava i gazi. Srbija je uvijek znala da zaštiti svoj narod - naglasio je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je danas, u odnosu na prije nekolko godina ili decenija, mnogostruko jača, i ekonomski i u svakom drugom smislu i nastaviće da jača.

Ocijenio je da Srbiju, koja je bila mnogo zaostala u prethodnom periodu, sada vraća u red uređenih, modernih i naprednih ekonomija.

On je napomenuo da je sve što je radilo bilo prodato, uništeno, a radnici otpušteni, a da je sada važno vratiti Srbiju na pravi put, da ljudi budu zadovljniji, da plate i penzije budu veće, te je obećao da će ove godine i biti.

Vučić je rekao da je, obilazeći Rasinski okrug, mogao da vidi šta ne valja, gdje su propusti i šta treba učiniti da se na lokalnom nivou vodi veća briga o ljudima, a država će finansijski pomoći.