latinica  ћирилица
11/03/2019 |  18:39 ⇒ 12/03/2019 | 07:54 | Autor: RTRS

Obilježen Dan sjećanja na stradanje djece Srpskog Sarajeva (FOTO)

U Istočnom Novom Sarajevu obilježen je Dan sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva, u proteklom ratu. Upućena je jasna poruka - ne smijemo, niti ćemo dozvoliti - da ovo stradanje bude zaboravljeno. Zločinci moraju odgovarati!

Tačno prije 24 godine mučka ruka snajperiste sa zgrade Lorisa prekinula je u tada srpskom naselju Grbavica posljednju igru lastiša devetogodišnje Nataše Učur i godinu starije Milice Lalović. U vrijeme primirja prekinula je djetinjstvo i igru, iza kojih su ostale neostvarene želje, nepročitane knjige, nedosanjani snovi.Nataša i Milica simbol su stradanja djece Srpskog Sarajeva. Mališana za koje pravde nema.

- Obaveza nas prosvjetnih radnika jeste da govorimo i njegujemo kulturu sjećanja na stradalu djecu Srpskog Sarajeva i na taj način ih sačuvamo od zaborava, da napominjemo javnost da do današnjeg dana niko nije odgovarao za zločine počinjene nad djecom Srpskog Sarajeva - rekla je Danijela Mrda direktorka Osnovne škole "Sveti Sava" Istočno Novo Sarajevo.

Foto: SRNA

Niko nije odgovarao ni za Milicu, ni za Natašu, ni za Mirjanu Dragičević, ni za jedno od mališana crnog, još nekompletiranog spiska na kojem je sada 118 imena. Među njima i 18-omjesečni Milun Tešanović, kojem zajedno sa rođacima Danijelom i Dragomirom u zbijegu, zlotvori nisu dozvolili da odraste.

- Koji je imao samo 18 mjeseci, kojima nije nikome zla nanio, a tako je završio da nam je patolog rekao da su djetetu lomljene i noge i ruke i šta ja dalje da kažem - rekla je Milena Vitković.

Nikada ne smijemo i nećemo dozvoliti da se zaboravi – jasna je poruka premijera Srpske. Ističe da se mora istrajati na tome da zločinci budu izvedeni pred lice pravde i da će se ovim pitanjem ozbiljno morati pozabaviti i novi Savjet ministara.

- Dosta više da su Srbi odgovorni za sve. Srbi jesu za pomirenje, Srbi jesu za toleranciju, ali mora za ove stvari monstrum da odgovara, ovo nije radio čovjek, ovo ne može raditi čovjek, ovo ne radi ljudsko biće, ovo radi izrod u vidu čovjeka - naglasio je Višković.

Foto: SRNA

Njegovanje kulture sjećanja, učenje istorije kao nauke, kao i učenje mladih naraštaja kako da razdvajaju činjenice od falsifikata- zadatak je svih. Na to obavezuju prerano oduzeta djeca . A njih je u Srpskoj 475. Na spisku ubijenih mališana Srpskog Sarajeva za sada je 118 imena, ali nažalost tragični niz nije konačan, jer se još prikupljaju relevantni podaci.