latinica  ћирилица
12/03/2019 |  09:14 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Mojsilović: Situacija na Kosmetu stabilna, ali nepredvidiva

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Milan Mojsilović rekao je, povodom pojačanog prisustva kosovske policije na sjeveru Kosova i Metohije, da je bezbjednosna situacija stabilna, ali nepredvidiva.
Milan Mojsilović - Foto: TANЈUG
Milan MojsilovićFoto: TANЈUG

- Predsjednik Republike /Aleksandar Vučić/ opredjeljen je za mirno rješenje pitanja Kosova i Metohije, pa se trenutno ne razmatra vojno uključivanje u rješavanje tog pitanja, ali ja kao vojnik tu mogućnost ne mogu da isključim - naveo je Mojsilović.

On je rekao za RTS da postoji stalna komunikacija sa Kforom, kao i stalna razmjena informacija.

- Na pripadnicima Kfora je da obezbijede stabilno stanje na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije. Mi smo zainteresovani za naše građane ne samo na sjeveru Kosmeta, nego i na jugu, na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije - rekao je general Mojsilović.

On je istakao da ne može da kaže da je stanje vojske redovno, jer je duž čitave administrativne linije sa Kosovom angažovana vojska na zadacima.

Kada je riječ o spremnosti vojske, general Mojsilović kaže da je Vojska Srbije, figurativno rečeno, "mnogo jača u odnosu na jučerašnji dan, a sutra će biti jača nego danas".

On je dodao da Vojska Srbije raspolaže sa 14 "migova", od kojih je 10 u Srbiji, a četiri se nalazi na remontu u Bjelorusiji.

- Srbija je sada po tom tipu letjelica skoro pa u redu veličine kao nekadašnja SFRЈ. Čekamo dan i kada će stići helikopteri. Povećan je broj sati letenja, presretanja u vazduhu, što nam daje sigurnost - naveo je general Mojsilović.

Govoreći o paradi koja će biti održana 24. marta povodom obilježavanja dvije decenije od NATO agresije na Srbiju, general Mojsilović je najavio da će tada poletjeti "migovi" kojima raspolaže Vojska Srbije i predstaviti se građanima, pored ešalona vojske i policije i pored motorizovanih ešalona.

- Naravno da nećemo moći da pokažemo sve čime raspolažemo, ali ćemo pokazati svoju sposobnost, a sve u cilju da je Vojska spremna i motivisana da ispuni sve zadatke - istakao je general Mojsilović.

On je naglasio da je Vojska Srbije spremna da odgovori na svaku moguću krizu u regionu.