latinica  ћирилица
12/03/2019 |  12:43 ⇒ 12:43 | Autor: SRNA

Amerika osuđuje bilo koji čin ekstremizma ili govora mržnje

Sjedinjene Američke Države, kao i uvijek, osuđuju bilo koji čin ekstremizma ili govora mržnje, a zloupotreba ili namjerno pogrešno tumačenje istorijskih činjenica nije nikome korisno, rečeno je Srni u Ambasadi SAD u BiH.

- Naš odgovor na događanja u Višegradu govori za sebe. U nedjelju smo na tviter nalogu napisali da smo 'zgroženi izvještajima o prijetnjama i nacionalističkoj retorici tokom događaja u Višegradu. Ta vrsta ponašanja je neprihvatljiva. Očekujemo od nadležnih institucija da poduzmu neophodne korake i istraže ove prijetnje i odgovorne osobe' - navodi se u odgovoru iz Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH.

Na pitanje Srne da li je ambasadoru SAD u BiH Eriku Nelsonu poznata činjenica da je nekadašnji predsjednik njegove države Hari Truman 29. maja 1948. godine posthumno odlikovao antifašistu đenerala Dragoljuba Dražu Mihailovića najvišim savezničkim priznanjem - Ordenom legija zaslužnih prvog stepena, kao i francuski general Šarl de Gol i poljski predsjednik Vladislav Sikorski, za "organizovanje i vođenje snaga otpora protiv neprijatelja koji je okupirao Јugoslaviju" i "spasavanje američkih avijatičara".

Ovo je ujedno i odgovor na sljedeća pitanja Srne upućena ambasadoru SAD u BiH:

Da li ste upoznati o sadržini saopštenja Granične policije BiH u vezi sa obilježavanjem 73 godine od hapšenja načelnika Štaba vrhovne komande Јugoslovenske vojske u otadžbini đenerala Dragoljuba Mihailovića, 10. marta u Višegradu, u kojem je navedeno da u zaštitnom pojasu i na graničnim prelazima u zoni odgovornosti Јedinice Granične policije BiH u Višegradu nije zabilježen incident, niti su na tom području evidentirane bezbjednosno interesantne osobe, kao ni one koje se dovode u vezu sa krivičnim djelima ili prekršajima?

Šta je tokom održavanja mirnog skupa u Višegradu predstavljalo "nacionalističku retoriku i obilježja"?

Da li su za SAD nacionalistička retorika i obilježja uzvici "Alahu egber", koje svakodnevno možemo čuti u BiH, uz koje su se desili najstrašniji zločini nad srpskim narodom i teroristički napadi ne samo u Srpskoj i BiH, već širom svijeta, i ratne zastave muslimanske vojske?

Da li je u proteklom periodu Ambasada SAD to osudila, jer takvi povici i obilježja izazivaju strah kod srpskog naroda, posebno onog malog broja Srba koji su svedeni na nivo statističke greške u FBiH? Svjedoci smo i da se u Republici Srpskoj na mnogobrojnim džamijama vijore ratne zastave takozvane Armije BiH.

Srna je zatražila i komentar ambasadora SAD u BiH na izjavu odbornika SDA Јusufa Trbića koji je za skupštinskom govornicom u Bijeljini 25. februara Vojsku Republike Srpske nazvao "Karadžićevim fašistima". Da li je ova izjava užasavajuća i koliko ona utiče na suživot u Bijeljini?