latinica  ћирилица
13/03/2019 |  14:23 ⇒ 19:51 | Autor: SRNA

Ćuskić: Nikad nije razmatrana upotreba sile prema odredu El mudžahedin

U nastavku suđenja bivšem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, svjedok odbrane penzionisani brigadni general Fikret Ćuskić rekao je da realno nikada nije razmatrana mogućnost upotrebe sile prema odredu El mudžahedin.
Sakib Mahmuljin - Foto: RTRS
Sakib MahmuljinFoto: RTRS

Ćuskić, koji je tokom rata bio komandant 17. krajiške brdske brigade takozvane Armije BiH, tvrdi da je politički vrh odnosno tadašnje Predsjedništvo kao vrhovni komandant moglo jedino donijeti odluku o upotrebi sile protiv odreda El mudžahedin.

- Realno nije bila razmatrana mogućnost upotrebe sile prema odredu El mudžahedin jer su oni bili naši saveznici, a i u naređenjima nije postojalo odobrenje za to. Implikacije nastale sukobom sa stranim borcima bile bi katastrofalne po političku podršku koju je BiH imala iz islamskog svijeta - rekao je on.

Ćuskić tvrdi da su u borbenom smislu pripadnici odreda El mudžahedin bili hrabri ali bez fizionomije i kulture vojničkog ponašanja nad kojima se nije mogla ostvariti efektivna komanda i kontrola, kao i da je Mehmed Alagić, koji je dužnost komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH obavljao prije optuženog Mahmuljina, zastupao stav da će se s tim stranim borcima kad-tad morati vojnički obračunati.

Svjedok je rekao da u vojničkom smislu ima grozna iskustva sa odredom El mudžahedin, a na direktno pitanje sudije Mire Smailović o tome zašto su uopšte bili angažovani pripadnici te formacije u borbenim dejstivma, s obzirom na štetu koju su pravili odgovorio je da je "dobit od njihovog angažaman bila veća nego šteta koju su nanosili".

Tužilac Sedin Idrizović je u dokazni postupak uveo neliko dokumenata poput naređenja od 20. septembra 1993. godine, koje je potpisao svjedok, kao i izvještaja od 25. septembra iste godine o borbenom angažmanu odreda "El mudžahedin", logističko naređenje od 9. decembra o izdavanju 60 pari čizama pripadnicima ovog odreda, te dokumenata "Stanje borbene gotovosti Trećeg korpusa" u kojem se navodi brojno stanje El mudžahedina u okviru borbene grupe "Sjever".

Idrizović je predočio i dokument Spisak pripadnika odreda El mudžahedin koji je izdao Opštinski sekretarijat za odbranu Zenica, za koji svjedok tvrdi da nije upoznat ali i da je nevojnički jer sličan dokument ne postoji za druge jedinice.

Tužilac je u dokazni postupak uveo i mjesečni redovni borbeni izvještaj od 3. avgusta 1995. godine u kojem organ bezbjednosti Trećeg korpusa tzv. Armije BiH referiše o neformalom razgovoru starješina sa komandama odreda El mudžahedin, kao i organizovanju sportskim igrama i dopremanju hrane pripadnicima te vojne formacije.

Svjedok je taj dokument okarakterisao kao "akt organa za moral" i aktivnosti koje se provode kada nešto ne funkcioniše.

Optuženi Mahmuljin je ukazao, a svjedok potvrdio da na dokumentu "Stanje borbene gotovosti Trećeg korpusa" od 14. septembra 1994. godine nema ni potpis niti pečat te da je moguće riječ o radnoj verziji.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda El mudžahedin su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Naredno ročište zakazano za 27. mart u 9.00 časova.