latinica  ћирилица
13/03/2019 |  16:38 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Hoće li i Nevesinjska olimpijada na zaštićenu listu svjetske baštine?

Nakon zmijanjskog veza i branja trave ive na Ozrenu, Srpska bi, do naredne godine, mogla da dobije i treći zaštićeni element nematerijalog kulturnog nasljeđa na listi UNESKO. Muzej Hercegovine iz Trebinja i Ministarstvo prosvjete i kulture pokrenuli su proceduru nominovanja Nevesinjske olimpijade za listu zaštićene svjetske baštine.

Duže od vijeka i po na Nevesinjskom polju krajem ljeta okupljali su se mladi i stari iz ovog kraja, a vremenom i sa svih strana Balkana. Dolaze da se ogledaju u viteškim i tradicionalnim nadmetanjima, da vide ko može više skočiti, ko će dalje baciti kamen, čiji konj je brži... Tradicija iz sredine 19. vijeka očuvana je do danas, i zaslužuje da se nađe na UNESKO listi, smatraju inicijatori ideje.

- Nevesinjsku olimpijadu ćemo kandidovati kao narodnu praksu i to će biti četvrti element iz BiH koji je nominovan i prihvaćen od strane UNESKO, a treći iz Republike Srpske - navela je Božana Đuzelović, etnolog u Muzeju Hercegovine.

Izložba organizovana u Muzeju Hercegovine prva je u nizu sadržaja, u okviru promovisanja nominacije Nevesinjske olimpijade.

- Mnogo razvijenije i veće zemlje od Republike Srpske nemaju toliki broj proglašenih i uvrštenih elemenata - istakla je Tanja Đaković, pomoćnik ministra prosvjete i kulture Srpske.

Do sada su iz Srpske na UNESKO listu nematerijalne baštine uvršteni zmijanjski vez i branje trave ive na Ozrenu, a iz Federacije konjičko drvorezbarstvo.

Ukoliko nominacija Nevesinjske olimpijade dobije pozitivan odgovor, biće to od ogromnog značaja i za Srpsku i za Nevesinje.

- Mislim da ova manifestacija ima velikih izgleda da je podignemo na jedan veći nivo, ne samo u sportskom, nego u turističkom, komercijalnom, i svakom drugom smislu - rekao je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.

Dokumentarna izložba i prikazivanje promo filma autora Dragana Grahovca samo su dio aktivnosti, jer nominacija za listu UNESKO zahtijeva mnogo posla i prikupljanje obimne građe. Odgovor komisije UNESKO biće poznat do kraja ove ili početkom naredne godine.