latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:39 ⇒ 17:40 | Autor: RTRS

Drinić: Promocija knjige i dokumentarnog filma "Dušu nisu ubili"

U Driniću, u osnovnoj školi, održana je promocija knjige i dokumentarnog filma "Dušu nisu ubili" autora Mire Lolić Močević.

Knjiga i film dio su projekta, koji se sastoji od istoimenog dokumentarnog filma, nastalog u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Udruženja Srpsko- ruski most, kao i istoriografske monografije "Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. vijeku", autora Draga Mastilovića.

Potresna svjedočenja očevidaca, stradalnika i potomaka o golgoti, koju je srpski narod proživljavao tokom 20. vijeka u Bosni i Hercegovini. Za potrebe projekta snimljeno je svjedočenje 59 porodica.

Stradanja u jednoj porodici dešavala su se i 1914. i 1941. i 1992. godine. Takvu sudbinu imali su samo Srbi. Ubijanje sveštenika, paljenje crkava, prisilno pokatoličavanje, samo su neke od metoda kojima su i Austo-ugarska i Nezavisna Država Hrvatska uništavale srpski narod.

Ovim projektom nastojali smo da priče o srpskom stradanju, ispričane iz našeg ugla, odu u svijet, ali i da, kod našeg naroda, oživimo kulturu sjećanja, rekla je autorka Mira Lolić Močević i dodala da je knjiga prevedena na ruski, njemački i engleski jezik.

Organizator promocije projekta "Dušu nisu ubili" u Driniću, bili su opština Drinić i Udruženje Srpsko-ruski most.