latinica  ћирилица
12/04/2019 |  11:18 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Foča: Novi zamah učeničkog aktivizma

"Vodimo mir, a ne rat", poruka je koju su fočanski srednjoškolci na muralu ostavili na jednoj od najprometnijih raskrsnica na području opštine Foča. Učeničkim aktivizmom mladi Fočaci su se dokazali i u više dobrotvornih akcija.

Mural na raskrsnici na magistrali koja vodi ka Hercegovini i Јadranskom moru podsjećaće sve koji tuda prolaze da mir i prosperitet na ovom prostoru nemaju alternativu.

- Mislim da je ovo izvanredna ideja da se aktiviraju učenici. Mi smo ovdje kao članovi Likovne sekcije i pomažemo aktivnosti koje organizuje Savjet učenika - kaže Tijana Ćalasan, učenica 3. razreda Gimnazije Foča.

- Plan se odvija onako kako smo zamislitli, a ako nas vrijeme bude slušalo sve će ispasti dobro - dodao je Uroš Kostović, učenik 2. razreda Gimnazije Foča.

Oslikan je još jedan mural kod gradskog bazena.

Održana je i edukativna radionica u Osnovnoj školi "Sveti Sava". Svojim aktivizmom i perspektivnim idejama srednjoškolci su ukazali na značaj stvaranja boljih uslova za odrastanje, obrazovanje i opstanak na ovom prostoru.

Pozdravljaju i uvođenje više prakse u srednje škole.

- Svima je u cilju mir i tolerancija. Radimo i sa drugim školama i ne reazlikuju se mnogo mišljenja djece i ostalih zajednica u Podrinju sa kojima sprovodimo ove aktivnosti - istakao je Nenad Lučić, predsjednik Savjeta učenika Srednjoškolskog centra Foča.
 
- Učenici i jesu ti koji će u budućnosti definitivno biti društveni zagovarači mira i pozitivnih promjena a mi ćemo ih aktivno podržati u tome - kaže Mirjana Ćuskić, Helsinški odbor za ljudska prava .

Aktivnosti koje podržava Helsinški odbor za ljudska prava Fočaci provode sa srednjoškolcima iz Goražda, Višegrada i Јanje kroz projekat "Putujuće škole mira".