latinica  ћирилица
12/04/2019 |  18:56 ⇒ 13/04/2019 | 10:42 | Autor: RTRS

Novi Savjet ministara - stare želje SDA

Ucjenama SDA, a sve radi opstrukcije formiranja BH vlasti, ne nezire se kraj. Uz prethodna dva, NATO integracije i još jedno ministarsko mjesto, upustili su se u nemoguću misiju sa zahtjevom za formiranje nova dva ministarstva u Savjetu ministara. Zvaničnici Srpske najnoviji zahtjev ne smatraju ozbiljnim, jer nije u skladu sa Ustavom BiH i Zakonom o Savjetu ministara, a i unaprijed je jasno, da će biti odbijen.

BiH je šest mjeseci nakon izbora, u kandžama samovolje SDA, koja vlast kraja i prekraja po vlastitim mjerama. Sad su poželjeli još dva nova ministarstva: Evropskih integracija i poljoprivrede. Političke volje niti podrške inicijativi SDA, koja je ocjenjena kao neozbiljna i kao politička manipulacija, neće biti, poručuju zvaničnici Srpske!

- Ne postoji nijedan konkretan problem, nego manipulacija. SDa želi da blokira taj proces kao predstavnik bošnjačkih politika, pa su krenuli u izmišljanje raznih uslova. Tamo već postoji i previše institucija, agencija i različitih tijela, a i broj ministarstava je prevelik i nije onaj broj predviđen Ustavom - istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da se prijedlozima za proširenje Savjeta ministara direktno radi na rušenju Ustava BiH i da neki žele da zadovolje svoje apetite kod podjele vlasti na nivou BiH.

- Neki se samo deklarativno zalažu za BiH, a na svakom koraku pokušavaju da je uruše, te da promijene njenu ingerenciju, odnos snaga u odnosu na entitete i na samo rukovodstvo BiH - rekao je Čubrilović.

Ministarstar poljoprivrede Srpske ukazuje, Mehanizam koordinacije i jedna tačka na nivou BiH, dovoljni su da se usklade aktivnosti resornih entitetskih ministarstava.

- BiH nije jedina zemlja u kojoj je ovako uređena nadležnost u poljoprivredi. Zainteresovani smo da imamo jednu tačku na nivou BiH koja koordiniše aktivnosti entitetskih ministarstava. Mislim da je to sprovodiv sistem i taj stav ćemo podržati i ubuduće kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji - smatra Boris Pašalić.

Ucjenjivači, ne slučajno, zaboravaljaju odnose u Federaciji. Naprotiv SDA mešetari, zaklinje se u BiH i evropski put, a postupcima unazađuje sve narode i građane, pa i vlastiti ...

- Ako postoji politička volja, mogu se lako usvojiti izmjene Zakona o Savjetu ministara, a potom dogovoriti i raspodjela tih ministarstava. Uostalom, prema Ustavu i pripadnicima ostalih bi trebalo pripasti jedno ministarstvo u Savjetu ministara - kaže Adil Osmanović potpredsjednik SDA.

Јasno je Osmanoviću da političke volje za prekrajanje Ustava BiH i prenos nadležnosti nema! No, i Srpskoj je jasna i namjera SDA, blokirati ustavna prava Srba, volju iskazanu na već odavno održanim izborima ...

- Odjednom se neko nađe da to blokira zaro što njegovi separatni interesi mu nalažu – jasna koncepcija. Mi ćemo morati još ove sedmice se sresti i to će biti, što se nas tiče kraj. Mi ne želimo da trošimo vrijeme na tako bezveznim sastancima, dolaze rasplakani Bošnjaci i samo nešto traže. Ustav je rekao Savjet ministara se formira tako da trećina pripada Srpskoj. Poštujte Ustav! - naglasio je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a.

No, i taj dokumet na koji se iz SDA često pozivaju, nije u skladu sa nezasitim ambicijama: BiH po mjeri SDA. Zvizdić je potrebu za novim foteljama najavio prije više od četiri godine u svom ekspozeu, ali mu se ispriječilo nepostojanje parlamentarne većine. Nakon posljednjih izbora, za razliku od agonije SDA, čija je pobjeda na klimavim nogama, pobjednička koalicija Srpske, najavljuje spreman model budućeg postupanja.