latinica  ћирилица
15/04/2019 |  08:01 | Autor: SRNA

Pompeo: Natjeraćemo Madura da snosi odgovornost

SAD će iskoristiti sva raspoloživa ekonomska i politička sredstva da predsjednik Venecuele Nikolas Maduro snosi odgovornst za krizu u toj zemlji, izjavio je američki državni sekretar Majkl Pompeo.
Majk Pompeo (Foto: inverse.com) -
Majk Pompeo (Foto: inverse.com)

On je juče novinarima i izbjeglicama iz Venecuele u kolumbijskom gradu Kukuta rekao da će Vašington jasno dati do znanja da će Kuba i Rusija platiti cijenu zbog pružanja podrške Maduru.

- SAD će nastaviti da koriste sva raspoloživa ekonomska i politička sredstva kako bi pomogle narodu Venecuele. Obećavamo da ćemo natjerati vlasti i one koji su odgovorni za korupciju i suzbijanje demokratije da snose odgovornost za to, upotrebom sankcija, ukidanja viza i drugih sredstava - istakao je Pompeo.

Pompeo je naglasio da Kubanci moraju da razumiju da će platiti cijenu zbog podrške Madutu i da će SAD isto da kažu i Rusiji.

Državni sekretar SAD pozvao je Madura da podnese ostavku, kako bi se zemlja "vratila u normalno stanje".

Pompeo je u posljednja tri dana posjetio Čile, Paragvaj i Peru, zemlje područja u kojem je Vašington fokusiran na krizu u Venecueli i rastući uticaj Kine u regionu.

Maduro krivi sankcije SAD za ekonomske probleme u zemlji, a lidera opozicije u Venecueli Huana Gvaida, koji se u januaru proglasio za privremenog predsjednika države, naziva marionetom Vašingtona.

Više od tri miliona ljudi pobjeglo je iz Venecuele zbog hiperinflacije, političke krize i nedostatka hrane i lijekova.