latinica  ћирилица
18/04/2019 |  12:48 ⇒ 19/04/2019 | 07:34 | Autor: RTRS

NSRS: Plate zaposlenih u MUP-u veće za deset odsto

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o platama zaposlenih u MUP-u, čime će plate policijskih službenika sa srednjom i višom stručnom spremom, biti uvećane za 10 odsto. U nacrtu su usvojene i izmjene i dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koji će omogućiti formiranje Rezervnog sastava Policije. Podršku poslanika dobila je izmjena zakona o lokalnoj samoupravi, kojom je lokalnim zajednicama do juna 2021. godine produžen rok da usklade broj zaposlenih sa brojem stanovnika.

Razlog za formiranje rezerevnog sastava policije, prije svega, jeste sve intenzivnija migranstka kriza i najave njene dalje eskalacije, ponovio je ministar Dragan Lukač. Većina poslanika i vladajuće većine i opozicije to je podržala, ali je iz opozicije stiglo nekoliko primjedbi na druge odrebe zakona. Sporan im je član koji definiše lišavanje slobode lica koja su osumnjičena da su počinila krivična djela.

- Moram reći da je lišenje slobode definisano jako široko, nesistematično. Ostavlja prostor za razna tumačenja - rekla je poslanik PDP-a Јelena Trivić.

Ministar Lukač odgovorio je da novim zakonom nisu proširena policijska ovlašćenja.

- Ovlašćenja su potpuno ista. Lišenje slobode je izvorno ovlašćenje policije oduvijek bilo. Ono je na ovaj način propisano u ZKP-u. S obzirom na to da je Zakon o policiji leks specijalis MUP-a, smatramo da treba da bude i u ovom zakonu - dodao je Lukač.

U opoziciji smatraju da nije precizno uređena ni oblast angažovanja prikrivenih istražilaca i informatora, posebno iz drugih država. Sve je urađeno u skladu sa sličnim zakonima i praksom u drugim evropskim zemljama, odgovara Lukač.

- Ko će određivati to drugo lice, koje kvalifikacije treba da ima to drugo lice, koje su to situacije u kojima će MUP smatrati da na neki drugi način ne može da provede posebnu istražnu radnju - pitala je poslanik SDS-a Ivanka Marković.

Ministar Lukač je odgovorio da MUP ima prikrivene istražioce koji rade bitan posao.

- Sve veće akcije posljednjih godina odradili su ti ljudi na takav način. A da bi imali mogućnost međunarodne saradnje i vođenja međunarodnih akcija, iz tog razloga kažemo da se može angažovati policijski službenik druge države - objasnio je Lukač.

Vlast nema dilemu da će formiranjem Rezervnog sastava, Policija imati kvalitetniji odgovor na sve bezbjednosne izazove. Zato kritike od međunarodne zajednice i iz Federacije smatraju neopravdanim.

- Ono što je meni zadovoljstvo u svemu tome, kada sam pročitao zamjerke u odnosu na zakon, da one nisu obrazložene i nemaju temelj, niti pravnog osnova - izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković (US) .

Sjednica će biti nastavljena u utorak, 23. aprila, u 10.00 časova razmatranjem Nacrta zakona o javnom redu i miru. Lukač je najavio da će iz ovog zakonskog rješenja biti izbrisana odredba koja se odnosi na mogućnost zatvorske kazne za lica koja fotografisanjem i snimanjem ometaju službeno lice u radu, a koja je podigla prašinu u javnosti, ali i novinarskoj zajednici.