latinica  ћирилица
19/04/2019 |  11:08 | Autor: SRNA

Dačić: Dvostruki suverenitet neprihvatljiv za Srbiju

Za Srbiju nije prihvatljiva ideja dvostrukog suvereniteta Kosova, po kojoj bi postojala mogućnost da se poslije desetak godina održi referendum, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić (Foto: Kurir) -
Ivica Dačić (Foto: Kurir)

Govoreći o sastanku u Berlinu, 29. aprila, Dačić je rekao da će se u prvom dijelu skupa, kojem će prisustvovati lideri sa zapadnog Balkana, govoriti o regionalnim pitanjima, dok će drugi dio biti posvećen dijalogu Beograda i Prištine.

- Sastanak je sazvan na veliko iznenađenje Brisela, nije deo briselskih aktivnosti i mnoge zemlje nezadovoljne su zašto se održava, a, na primer Austrija i Italija, koje su deo berlinskog procesa, nisu pozvane - rekao je Dačić za RTS.

Napominjući da na sastanku ne učestvuju ni SAD, Dačić je ocijenio da to govori da se igraju geopolitičke igre, ne više sa Rusijom i Kinom, već unutar samog Zapada.

On je naveo da ideju dvostrukog suvereniteta niko nije zvanično iznio i da ne očekuje da će se na sastanku u Berlinu naći prijedlog rješenja, ali da očekuje dodatni pritisak i na Beograd i na Prištinu da se dijalog nastavi.

Dačić je ponovio da Beograd ne odustaje od stava da je preduslov za nastavak dijaloga da Priština ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH, te poručio da je nemoguće da Srbija prestane sa lobiranjem kod zemalja da povuku priznanje samoproglašenog Kosova.

Povodom navoda da bi, možda, moglo doći do promjene formata pregovora, Dačić je istakao da Berlin neće moći da označi kraj briselskog formata, jer je njega regulisala Generalna skupština UN, te naglasio da se rješenje kosovskog problema ne može postići bez Srbije.

- To što zovu Srbiju da razgovaraju o tome to je dokaz da ne mogu bez nas da zatvore to pitanje. Da mogu bez nas, ne bi nas nikad zvali... Ko želi da stavi tačku, da l' to bio Makron, Merkelova, Mogerinijeva, Tramp, Putin - mi ništa nećemo uraditi što nije u interesu Srbije - rekao je Dačić.